Бајкери пуне касу трговаца

Данијела Бајић
Бајкери пуне касу трговаца

БАЊАЛУКА - Да из године у годину расте број љубитеља мотоцикала потврђује и податак Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима су за четири мјесеца ове године у БиХ увезена 2.032 ова превозна средства, што је за 621 више него у истом периоду лани.

У УИО су за “Глас” истакли да је од јануара до краја априла ове године у БиХ укупна вриједност увезених мотора износила чак 5,99 милиона КМ, што је за 1,66 милиона више у односу на исти период лани.

Током протекла четири мјесеца, у односу на исти период прошле године, повећан је и увоз електричних тротинета, бицикала и сличних возила с помоћним мотором у вриједност за око милион марака. 

Трговци широм Српске задовољно трљају руке, истичући да је продаја мотора, квадова, али и других сличних возила надмашила сва њихова очекивања.  

У продавници “Guevara BH - CFMOTO” из Бањалуке, која пословницу има и у Сарајеву, кажу да је највећа потражња за моторима од 300 до 800 кубика.

- У понуди имамо моторе од 7.000 до 22.000 марака. Најтраженији су они од 12.000 до 13.000 марака - казали су у овој радњи и додали да ће своју понуду подебљати с обзиром да се приближава Мото-фест у Бањалуци.

Наредна три мјесеца су, истичу у овој продавници, најзначајнија за трговце мотоцикала и квадова за којима муњевито расте интересовање.

Према ријечима власника радње “Moto Shop 7” из Бањалуке Бојана Мајкића, посао цвјета. 

- Купаца је све више и више. Једноставно је дошло до експанзије мотоциклизма како у свијету тако и у БиХ. Да ли је то сада постала нека мода или вид препознавања, не знам, али чињеница је да из мјесеца у мјесец имамо све више упита и да продаја расте - истакао је Мајкић, објашњавајући да не раде с јефтиним мотоциклима, јер су заступници и продавци јапанског произвођача “Јамаха”.

Додао је да су од почетка године увезли, али и продали велики број двоточкаша.

- Наши купци су задовољни јер, између осталог, имамо добру гаранцију за производе купљене код нас. Муштерије углавном купују моторе у вриједности између 10.000 и 20.000 марака - рекао је Мајкић.

Додао је да је за вожњу мотором, поред кациге, неопходна и адекватна одјећа, односно јакна, хлаче и рукавице, за шта је потребно издвојити најмање 800 КМ. 

Да је мотоциклизам све популарнији и потражња све већа показује, према његовим ријечима, све већи број специјализованих радњи како у Бањалуци тако и осталим крајевима БиХ.

Бицикла

Према подацима УИО БиХ, у протекла четири мјесеца смањен је увоз бицикала без моторног погона.

- Вриједност увезених бицикала за четири мјесеца ове године била је 2,33 милиона КМ, док их је лани у истом периоду стигло у вриједности од 3,84 милиона КМ - истакли су у УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана