Апликација о цијенама горива чека нови закон

Анита Јанковић-Речевић
Апликација о цијенама горива чека нови закон

Бањалука - Грађани ФБиХ само једним кликом на телефону могу пратити кретања цијена нафте и нафтних деривата на бензинским пумпама како би знали гдје могу наточити гориво по најповољнијим условима, а возачи у Српској сличну апликацију могу очекивати тек након што на снагу ступи нови Закон о трговини.

Андроид апликацију о цијенама горива на пумпама у ФБиХ, која је пуштена у рад протекле седмице, израдило је Федерално министарство трговине у циљу боље заштите потрошача. Захваљујући овом систему, на коме су приказане цијене горива од најнижих до највиших, возачи се у било које доба дана могу информисати о најповољнијим цијенама дизела и бензина.

Покретање сличне апликације за андроид телефоне у Српској тренутно није изводљиво с обзиром на то да Министарство трговине и туризма РС, према Правилнику о садржају и начину доставе података о увозу и промету горива који се односе на количину, поријекло, цијену и квалитет, податке о гориву добија до 15. у мјесецу за претходни мјесец.

- Новим Законом о трговини, који је Народна скупштина РС усвојила у форми нацрта, предвиђене су измјене на начин да ће ресорно  министарство од трговаца прикупљати податке о трговини и трговинској мрежи, цијенама, промјени цијена робе и услуга, залихама и маржи ради праћења ефеката мјера економске политике у области трговине. На тај начин ће се створити претпоставке да се потрошачима у Српској омогуће информације о цијенама нафтних деривата на појединим бензинским пумпама - појаснили су у Министарству трговине и додали да би се  приједлог новог закона у скупштинској процедури требао наћи на јесен. 

Секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Зоран Берак сматра да је апликација с цијенама горива неопходна и возачима у РС.

- У складу са модерним трендовима грађани би требало да имају увид у цијене горива. Та апликација би истовремено добродошла дистибутерима јер би путем те платформе могли представити своју понуду и приближити се  купцима - казао је Берак.

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић каже да се цијене нафте и нафтних деривата на домаћим бензинским станицама мијењају преко ноћи, те да грађани о тим промјенама буду упознати тек када дођу да наточе гориво.

- С друге стране, цијене се знатно разликују од пумпе до пумпе и то на подручју једног града. Та разлика зна бити и до десетак фенинга за литру што није мало. Уз помоћ апликације грађани би могли уштедјети новац, а била би значајна и приликом путовања јер би могли планирати на којим пумпама да точе гориво - рекао је Василић.

Сирова нафта

Зоран Берак каже да малопродајна цијена нафте и нафтних деривата на бензинским пумпама у Српској зависи од више фактора, прије свега од  цијене сирове нафте на свјетском тржишту, као и курса долара.

- Тренутна цијена барела сирове нафте на свјетском тржишту је нешто изнад 63 долара. Домаћи дистрибутери ће снизити цијене када се створе услови - казао је Берак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана