Амбалажа диктира откуп

Јана Кезић
Амбалажа диктира откуп

БАЊАЛУКА - Пред прерађивачима поврћа и воћа у Српској је још једна неизвјесна сезона јер не могу да набаве потребне количине амбалаже, што им успорава посао и ремети план откупа сировина.

Иако се уздају у вриједне руке домаћина и плодну земљу Семберије, тамошњи прерађивачи кажу да ће ова година ипак бити много тежа од претходне. На овогодишње пословање, како објашњавају, утичу кретања на свјетским берзама и енормно поскупљење свега што је у вези са овом врстом производње.

Директор Прехрамбене индустрије “Сава Семберија” Стево Филиповић рекао је за “Глас Српске” да је дошло до поремећаја на глобалном нивоу, у смислу набавке амбалаже за њихове производе.

- Први узрок је пандемија вируса корона, а затим и сукоб у Украјини и на то не можемо да утичемо. То не мучи само нас, него и остале секторе - казао је Филиповић. Сезону су започели у пуном капацитету прерадом грашка, али проблем је што им мањка амбалаже.

- Колико је овај проблем огроман говори чињеница да смо лименке у које пакујемо грашак платили прије три мјесеца, а оне су нам испоручене тек прије неколико дана. Незахвално је било шта предвиђати јер је амбалажа пресудна за било какву даљу причу о овогодишњој сезони - рекао је Филиповић. 

Објаснио је да прерађивачи више ни не причају о проблему са цијенама, које се мијењају на дневном нивоу, ни о томе да су лименке у односу на претходни период скупље за 120 одсто, него о томе како их набавити.

- Ми више не питамо за цијену, само питамо да ли их има. Сезону јесмо кренули у пуном капацитету, али шта додатно да откупљујемо, ако немамо амбалаже и ако немамо у шта да пакујемо - каже Филиповић.

Објаснио је да су цијене свих фактора производње знатно скочиле, што ће свакако утицати и на цијену финалног производа.

- О томе колико је турбулентно стање на тржишту, свједочи податак да се већ данас не уклапамо у јучерашњу рачуницу јер је све преко ноћи отишло горе - рекао је Филиповић.

Да је овогодишња сезона заиста неизвјесна, сагласни су и у предузећу “Спектар дринк”, а руководилац комерцијале за домаћа тржишта Небојша Јефтић каже да су сировине у добром дијелу обезбиједили на вријеме.

- Имамо нешто из прошле године што је резултат слабије продаје. Што се тиче допуне сировина, прије свега воћа, мислим да не би требало да буде проблема, иако очекујемо незнатно више цијене - прича Јефтић. О количинама које ће откупити, како каже, рано је говорити јер је све непредвидљиво.

- Амбалаже имамо за наредних два до три мјесеца, а шта ће даље бити, још је незахвално говорити - казао је Јефтић. Објаснио је да су силна поскупљења ланчано утицала и на цијене финалних производа.

- Знамо каква је куповна моћ грађана и да плате не прате повећање цијена, што већ осјетимо на обиму промета и ту очекујемо још веће проблеме - рекао је Јефтић и додао да производе углавном пласирају на домаће тржиште, а солидан дио извозе и у земље региона, нешто у Америку и Аустралију, те у западну Европу.

Сезонци

У прерађивачким погонима у сезони доспијевања воћа и поврћа увијек буде посла и за сезонске раднике, а Небојша Јефтић каже да немају проблема са радном снагом.

- Сезонце ангажујемо по потреби, у зависности од тога како које врсте воћа и поврћа приспијевају за прераду. Углавном су то жене које годинама током сезоне раде код нас - рекао је Јефтић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана