"Aлумина" успјешно послује без обзира на пандемију

Срна
"Aлумина" успјешно послује без обзира на пандемију

ЗВОРНИК - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Зворнику да компанија "Алумина", без обзира на пандемију вируса корона, успјешно послује.

- Број радника који је радио прије короне и сада је исти, није било отпуштања, нешто је мања производња од планиране, али довољна да фабрика није у губитку - рекао је Вишковић новинарима након разговора са Управом и менаџментом компаније "Алумина", као и са стечајним управником Фабрике глинице "Бирач".

Вишковић је указао да је фабрика прије пар година била на металуршком програму, а данас је 100 одсто на неметалуршком, те да је захваљујући радницима, технолозима и стручњацима спашена да не оде у старо гвожђе.

- Они су у ходу промијенили производни програм, прилагодили се свјетском и европском тржишту, гдје су присутни у већини земаља - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да су, и поред кризе која је захватила Европу и читав свијет, запослени у компанију пронашли нове купце, освојили нове производе и да даље инвестирају у нове производне погоне.

Вишковић каже да је са Управом, менаџментом и представницима синдиката компаније, као и са стечајним управником Фабрике глинице "Бирач" разговарао о томе шта институције Српске могу да ураде како би помогле овом колективу да се стечај што прије заврши, да би се фабрика сврстала у ред европских и обезбједила добро, не само запосленим, него и Српској и шире.

Предсједник Управног одбора компаније "Алумина" Миле Матић рекао је да је упознао премијера Републике Српске са производним активностима и новим погонима силика гела, гдје има више производа.

- Иза нас је тежак период, глобална криза изазвана пандемијом вируса корона, али и поред тога показујемо да смо одржив систем. Мањи су нам производни резултати пословања и мањи извоз, али је фирма одржива - рекао је Матић, који је захвалио премијеру Српске на посјети овом колективу.

Вишковић и Матић су обишли погон за производњу фино преципитираних хидрата, у који је уложено око 30 милиона КМ.

Пројекат изградње овог погона почео је да се реализује крајем 2016. године и у последње три године ово је једна од најважнијих инвестиција у компанији "Алумина".

Грађевински комплекс обухвата око 10.000 метара квадратних корисног простора на коме је инсталисана технолошка опрема.

Компанија "Алумина" са производњом фино преципитираних хидрата, од друге половине 2017. године закорачила је на инострано тржиште са капацитетом од 10.000 тона.

Пројекат је реализован у више фаза, а завршетком фазе "3-б" у априлу створени су услови за годишњу производњу од 60.000 тона фино преципитираних хидрата.

Реализацијом пројекта изградње погона за производњу фино преципитираних хидрата створена је нова производна вриједност, која ће обезбједити бољу тржишну позицију и прогрес компанији "Алумина".

Преципитирани хидрати се користе углавном у производњи електроенергетских каблова, што је и основна примјена, те за производњу неких гумених и пластичних материјала, као додатак осталим компонентама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана