Акумулирањем средстава значајно увећане пензије члановима ЕПФ-а: Просјечна исплата порасла за 50 одсто

Милијана Латиновић
Акумулирањем средстава значајно увећане пензије члановима ЕПФ-а: Просјечна исплата порасла за 50 одсто

БАЊАЛУКА - Пензије из Европског добровољног пензијског фонда (ЕПФ) легле су на рачуне неколико десетина чланова, а просјечна исплата износи нешто више од 625 марака.

Истакла је то за “Глас Српске” извршна директорица Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом Гордана Дробњак, нагласивши да је највећи до сада исплаћени износ два пута већи од просјечног.

- Протеком времена, износи акумулираних средстава се значајно повећавају, тако да је просјечна исплата у односу на крај 2019. године порасла за више од 50 одсто као и број извршених исплата - појаснила је Дробњакова.

Подсјетила је да корисници старији од 58 година могу располагати средствима из фонда.

- Осим члановима, исплаћивали смо и акумулирана средства насљедницима преминулих чланова - појаснила је Дробњакова и додала да се захтјеви за исплату најчешће подударају са одласком чланова у редовну пензију, јер тада престају да буду чланови пензијског плана код послодаваца.

Дробњакова наводи да износ који је акумулиран зависи од периода уплате у Европски добровољни пензијски фонд, висине мјесечног пензијског доприноса, као и приноса фонда.

- Како вријеме буде протицало, износ и број исплата ће бити све већи, будући да број чланова фонда континуирано расте, као и њихова акумулирана средства. Имали смо случајеве исплате чланова фонда који су имали само једну уплату у ЕПФ, али су отишли у старосну пензију и престали да буду запослени код послодавца који им је вршио уплате - истакла је Дробњакова.

Наглашава да су значајно већи износи исплата код чланова ЕПФ-а који су већ неколико година акумулирали средства и код који је износ уплате на мјесечном нивоу био 100 КМ, без обзира да ли је та средства уплаћивао послодавац, сам запослени или, што је најчешћи случај у пракси, као комбинација уплате послодавца и суфинансирање уплате од стране запосленог, у складу са неопорезивим износом уплате.

- Спровођење Одлуке Владе РС о организовању пензијског плана, на унапријед дефинисан начин у планираним временским оквирима, је значајно утицало на повећање броја чланова Европског пензијског фонда, и било јасан индикатор подизању свијести о значају добровољне пензијске штедње становништву - рекла је Дробњакова и додала да је упркос свим потешкоћама изазваним пандемијом вируса корона ЕПФ пословао стабилно у првим мјесецима ове године, те да је био апсолутно ликвидан према својим члановима и да није забиљежио губитке на улагањима.

Планови

Гордана Дробњак каже да иако су, као и сви, у одређеној мјери морали да редукују своје активности и планове у првим мјесецима 2020. године, управо они показатељ колико је важно дугорочно размишљати и планирати за ситуације када не будемо у могућности да имамо друге изворе прихода, те колико је значајно улагати у своју добровољну пензијску штедњу.

Поред сада већ активне промоције ЕПФ-а према постојећим члановима, додала је, циљ им је да и даље раде на подизању свијести о пензијској штедњи и на подизању просјечне уплате у ЕПФ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана