Адвокате чека више од 10.000 предмета

Милијана Латиновић
Адвокате чека више од 10.000 предмета

БАЊАЛУКА - Адвокати у Брчком требало би да се 20. јануара врате у суднице и започну преузимање поште, а с обзиром на то да нису радили од априла прошле године, чека их више од 10.000 предмета.

Истакао је то за “Глас Српске” члан протестног одбора адвоката из Брчког Мирко Симић подсјетивши да је Апелациони суд дистрикта половином децембра 2019. године утврдио да одредба Закона о фискалним системима, која се односи на фискализацију адвокатске дјелатности, није у складу са Статутом дистрикта.

Симић је појаснио да се, с обзиром на ову одлуку, на снагу враћа стара одредба Закона о фискалним системима из 2016. године према којој се из система фискализације искључују адвокатска дјелатност и трговина на велико.

- Према незваничним информацијама до којих смо дошли, ова одлука Апелационог суда требало би да буде у сриједу објављена у “Службеном гласнику Брчко дистрикта”. Очекујем да би 20. јануара требало да почнемо радити, а први корак биће преузимање поште - рекао је Симић и подсјетио да у Брчком ради 37 адвоката. 

Додао је да им након преузимања поште за одлазак на рочишта треба бар осам дана припреме.

- Нешто више од 10.000 извршних предмета је у суду. Осим тога, око 1.300 парница је у току, затим 200 кривица, плус предмети које нисмо још задужили - истакао је Симић. 

Влада Брчког је основним Законом о фискалним системима, који је усвојен 8. јуна 2016. године, изузела адвокатску дјелатност од обавезе регистровања промета путем фискалне касе.

Међутим, Скупштина је без нацрта или приједлога измјена и допуна Закона о фискалним системима, на сједници одржаној 17. октобра 2018. године, усвојила измјене поменутог закона којима је прописала обавезу регистровања промета преко фискалне касе у адвокатској дјелатности. Због тога су адвокати у Брчком 26. априла прошле године напустили суднице и обуставили рад.

Иако је усмено било договорено да ће на сједници Скупштине дистрикта 23. октобра прошле године бити усвојене измјене Закона о фискализацији, према којима би адвокати на годину били изузети из система фискализације до проналаска коначног рјешења, то се није десило јер није било двотрећинске подршке за предвиђене измјене закона пошто су против гласали бошњачки посланици.

Након тога брчански адвокати затражили су од тамошњег Апелационог суда оцјену уставности спорног члана закона. 

 

 Жалбе

Мирко Симић је истакао да ће након што се врате у суднице, адвокати у складу са законским процедурама прво рјешавати предмете који се тичу изјављивања правних лијекова.

- Приоритет ће бити изјављивање жалби и у том смислу рокови ће се морати поштовати - рекао је Симић. 
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана