Увоз електричних возила без царина?

Милијана Латиновић
Увоз електричних возила без царина?

Бањалука - Министарство спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату припремило је приједлог одлуке о привременој суспензији и смањењу царинских стопа на увоз нових возила до краја године, а посебно аутомобила на електрични погон.

У овом министарству појашњавају да је циљ смањење опорезивања и креирање бољег регулаторног оквира за увоз нових аутомобила. Овом одлуком предложено је да се смањи са досадашњих 15 на пет одсто царинска стопа на увоз нових аутомобила која немају преференцијални статус робе из земаља са којима БиХ има закључене споразуме о слободној трговини, и то за аутомобиле са погоном на бензин, дизел и хибридна возила, те са пет на нулту царинску стопу на аутомобиле на електрични погон.

Одлука је упућена у процес јавних консултација како би се стручна, али и шира јавност, укључила у израду квалитетнијег прописа, те како би БиХ што ефикасније одговорила на убрзане промјене на свјетском тржишту, гдје се број електричних аутомобила из године у годину удвостручује.

- Примјеном повољније царинске стопе биће стимулисан увоз нових аутомобила, што ће имати вишеструку корист, смањење загађења ваздуха, заштиту животне средине, те подизање безбједности у саобраћају - оцијенили су у ресорном министарству.

Одлука, тврде, доприноси изједначавању тржишних услова за све увознике и дистрибутере у БиХ, без обзира гдје се производе возила бренда који заступају, а њоме се хармонизују царинске стопе које се примјењују приликом увоза нових аутомобила у БиХ са царинским стопама које се примјењују у региону приликом увоза ових производа.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић рекао је за “Глас Српске” да је Комора са колегама из ФБиХ прије неколико мјесеци упутила иницијативу Министарству спољне трговине у вези са смањењем царинских стопа на увоз аутомобила.

- Радује ме што је наш приједлог уважен и надам се да ће царине бити снижене односно укинуте на електричне аутомобиле. У допису који смо тада упутили министарству образложили смо разлоге који се првенствено односе на побољшање безбједности у саобраћају, мању потрошњу и бољу заштиту животне средине. Узели смо у обзир приједлоге свих ауто-кућа и сматрам да би било добро да на нашим улицама имамо што више нових возила - рекао је Ћорић.

Секретар Удружења овлашћених заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ Андреја Софтић каже за “Глас Српске” да је потребно наћи начин да БиХ не постане депонија старих аутомобила из ЕУ.

- У циљу смањења загађености коју проузрокује друмски саобраћај и ради веће безбједности на путевима идемо ка томе да се на неки начин помогне увоз нових возила кроз смањење царина - рекла је Софтићева.

Електрични аутомобили

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату навели су да се у свијету годишње прода готово милион електричних аутомобила. Додали су да је, према посљедњој евиденцији, у БиХ регистровано свега 18 аутомобила те врсте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана