У трећој рунди “пребијено” 22,81 милион КМ

Милијана Латиновић
У трећој рунди “пребијено” 22,81 милион КМ

Бањалука - Привредници и јавни сектор у Републици Српској растеретили су се за 22,81 милион марака обавеза и потраживања на трећој овогодишњој мултилатералној компензацији.

Према прелиминарним резултатима објављеним на Бањалучкој берзи, обавезе и потраживања компензовало је 606 учесника.

- Учесници могу до сутра до 15 часова исправљати извјештаје о компензацији која је спроведена 18. јуна. Након исправке, добиће коначне извјештаје о мултилатералној компензацији - наведено је на интернет страници Бањалучке берзе. 

Шансу да наплати своја потраживања искористила је и општина Невесиње.

- Пријавили смо око 40.000 потраживања од Завода за уџбенике и наставна средства РС, једног грађевинског и комуналног предузећа. Ово је изузетна могућност да се измире обавезе и дугови без готовог новца. Сигурно ћемо се пријавити и на сваку наредну компензацију - истакла је за “Глас Српске” самостални стручни сарадник за буџет и финансије у општини Невесиње Бојана Ђурасовић.

У трећој овогодишњој рунди пребијања дугова учествовала је и Фабрика обуће “Дермал” из Котор Вароша.

- Према прелиминарном извјештају, компензовали смо 35.858 КМ. Задовољни смо јер у већини случајева на овај начин успијевамо да наплатимо одређена потраживања и измиримо своје обавезе према добављачима - истакла је руководилац финансија у “Дермалу” Драгана Слезингер.

Финансијски директор предузећа “Агрекс” из Доњег Жабара Радо Лејић казао је да је ова компанија компензовала око 6.500 КМ.

- Тај износ се углавном односи на наша потраживања од једне приватне фирме и обавезе које смо имали према Ветеринарској станици у Шамцу. На неким ранијим компензацијама успијевали смо “пребити” и до 50.000 марака потраживања и обавеза - рекао је Лејић и додао да овај систем олакшава пословање привредницима.

Међу иницијаторима за покретање овог система смањења дуга била је и Подручна привредна комора Бањалука.

- Редовно уносимо своје обавезе у систем компензације и овај пут компензовали смо око 35.000 КМ обавеза - рекао је предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

У поређењу са другом овогодишњом компензацијом, која је одржана у априлу, пребијено је око 12 милиона марака мање, а дуг је компензовао 71 учесник мање. На првој овогодишњој мултилатералној компензацији, која је одржана у фебруару, 678 учесника компензовало је 31,26 милиона КМ обавеза и потраживања. До краја године планиране су још три мултилатералне компензације и то у августу, октобру и децембру.

Листа дужника

Горан Рачић истиче да се у посљедње вријеме смањује број учесника на мултилатералним компензацијама, те апелује на привреднике да искористе ову шансу за постизање боље ликвидности.

- Апелујем на Пореску управу РС да нађе механизам да се што више компанија укључи у систем мултилатералне компензације, јер сви они који су на листи дужника неукључивањем у тај систем чине пореске прекршаје - казао је Рачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана