У БиХ до сада инвестиране 13,4 милијарде КМ страних инвестиција

Агенције
У БиХ до сада инвестиране 13,4 милијарде КМ страних инвестиција

Сарајево - Представници Агенције за унапређење страних инвестиција (ФИПА) у Босни Херцеговини прошле године посјетили су 50 инвеститора који су до сада у БиХ инвестирали 936,5 милиона КМ и запослили 5.457 радника, од којих је више од 4.000 новозапослених.

Истакнуто је то данас у Сарајеву током презентације Извјештаја о постинвестицијским активностима ФИПА-е, када је речено и да је више од 78 посто инвеститора изразило заинтересираност за унапређење пословања, а више од 84 посто планира повећање запослености у наредне три године и отварање нових готово 2.000 радних мјеста.

Директор ФИПА-е Гордан Милинић казао је да до сада има 13,4 милијарде КМ страних улагања, а прошле године било је 777,7 милиона КМ што је повећање од 37,9 посто у односу на 2016. годину.

Истакнуо је да ФИПА има контакте с више од 800 инвеститора широм свијета које настоји приволити да дођу у БиХ, а понуђено им је више до 500 добро припремљених пројеката на више од 300 инвестицијских локација.

Но, да би инвеститори долазили у БиХ потребан је ангажман свих институција и влада у БиХ будући да уколико инвеститор наиђе на препреке и нема нико да му помогне он одустаје од послова, што значајно омета инвестирање.

“Постинвестицијској подршци потребно је посветити велику пажњу, а инвестиционе агенције у свијету тренутно само 10 посто средстава издвајају за ту врсту подршке “, подвукао је Милинић, изражавајући наду да ће се политичка ситуација смирити јер би у противном ова година могла бити лошија по страним инвестицијама.

Шефица Канцеларије међународне финансијске коорпорације дио групације Свјетске банке (ИФЦ) Лада Бушевац појаснила је да постинвестицијска сарадничка мрежа представља институционални оквир за успостављање системске комуникације са инвеститорима.

Мрежа је успостављена 2013. године и од тада је организована посјета за 400 фирми када је идентификовано 900 отворних питања од којих је 20 посто ријешено, а 35 је у поступку рјешавања, док су проблеми из различитог дијапазона од административних проблема до права и обавеза.

Извршни директор Бит Алијансе, највеће асоцијације ИТ компанија у БиХ, Армин Талић подвукао је да ових 47 ИТ компанија окупљених у Алијансу запошљавају око 70 посто ИТ кадра у БиХ, а тренутно недостаје 6.000 софтњаре инжињера што би могло бити рјешење које би требало допринијети смањењу одласка младих.

“Ово је први пут да нам не требају велика улагања да бисмо имали велика запошљавања и пораст бруто националног производа. Око 4.000 запослених у компанијама у оквиру Бит Алијансе генерира око пола милијарде КМ”, додао је Талић.

Министар привреде Тузланског кантона Осман Пушкар такође позитивним је оцијенио успостављање ове мреже, додајући да је у ТК израђен пројекат приватно-јавног партнерства, израђена је Стратегија развоја ТК те се ради на убрзању процедура које се тичу локалних заједница.

Изразио је очекивање да ће пројект приватно-јавног партнерства допринијети инвестицијском замаху у наредној години са 300 милиона КМ.

ИФЦ у сарадњи са Амбасадом Велике Британије путем пројекта Привлачења инвестиција и унапређење пословног окружења на локалном нивоу “ЛИФЕ” и Унапређења пословне климе и приступа тржишту “ИЦАМ” подржава рад и пружа техничку подршку Програму постинвестицијске подршке у БиХ и реализацији активности Сарадничке мреже у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана