Ово је најскупљи град у Европи

Новости
Ово је најскупљи град у Европи

Загреб - Живот у Загребу, ако се рачуна колико зарађују грађани и трошкови за комуналије, најскупљи је у Европској унији.

Према најновијем истраживању Загреб је по скупоћи претекао и Лондон и Париз.

Јавни превоз у главном граду Хрватске рекордно је висок у односу на остале европске градове, а слично је и са цијенама струје, гаса и одвоза ђубрета.

Како Загрепчани зарађују три до четири пута мање од становника великих европских метропола, највећи део кућног буџета одлази на режије.

Истраживања показују да готово 200 евра кошта живот у малом стану, али само када се урачунају трошкови струје, гаса и одвоза ђубрета. Са свим осталим трошковима комуналија, превоза, просјечне режије прелазе и 500 евра, а онима који имају и стамбене кредите и више од 1000 евра.

Тако Загрепчани за режије и то оне минималне издвајају од четвртине до половине плате, а становници Париза тек 5,8 одсто, а Лондона 8 одсто.

Загрепчани да би купили мањи стан морају да раде 14 година, док становници Берлина свега пет година.

Једина утјеха може Загрепчани да буде та што слове као безбједан град, који обезбјеђује релативно добро здравствену заштиту за своје становнике. Пази се на екологију, али на крају рачун долази грађанима.

Свјетска база података о квалутети живота Нумбео садржи податке за готово 3.268 свјетских градова, а и она показује колико Загрепчани скупо живе.

Трошкови за храну готово су идентични као становницима богатих градова, а за многе неопходне животне потребе Загрепчани издвајају готово као становници Њујорка. Од чланица ЕУ од Загрепчана лошије живе само становници Софије и Букурешта.

Уочи локалних избора у мају, старо руководство Загреба које предводи градоначелник Милан Бандић, тешко ће моћи да објасни грађанима како град који грца у дуговима, сада крпи буџет узимајући од све сиромашнијих Загрепчана, који плаћају и највиши порез у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана