Нема измјена планова за Јужни ток

Агенције
Нема измјена планова за Јужни ток

Београд - Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је данас да нема измјена у плановима за изградњу гасовода "Јужни ток" и истакао да ће Србија бити важна транзитна земља гаса и електричне енергије.

Бајатовић је на "Копаоник бизнис форуму" рекао да Србија може да изгради пет милијарди кубних метара гасних складишта, што је технички потребно за функционисање "Јужног тока".

Он је навео да "Србијагас", заједно са Владом Србије и Министарством за просторно планирање, разрађује пројекат јужног крака овог гасовода.

Наводећи да основно снабдијевање гасом није угрожено због кризе у Украјини, Бајатовић је рекао да та криза не утиче на цијену гаса у Србији.

Он је рекао да Србија у овом тренутку има довољно резерви гаса за становништво да се превазиђе зимска сезона, док би се за индустрију морале да размотре неке опције.

"Сва срећа па је жСрбијагасж потпуно напунио Банатски Двор заједно са жГаспромомж и то су плаћене резерве гаса", навео је Бајатовић.

Он истиче да би било проблематично уколико би дошло до трајног поремећаја снабдијевања из правца Украјине, али да би потенцијалне кризне количине могле да се "повуку" из највећег гасног чворишта у Европи.

Бајатовић је додао да "Сјеверни ток" ради у капацитету који је практично додатни капацитет.

Објективно гледано, каже Бајатовић, криза снабдијевања гасом због ситуације у Украјини постоји, али то није ризик само за Србију, већ и за цијелу Европу јер 23 одсто испоруке иде из Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана