Лазански: Компанија ТРБ зачетник реиндустријализације у Српској

Срна
Лазански: Компанија ТРБ зачетник реиндустријализације у Српској

Београд - Војно политички аналитичар Мирослав Лазански изјавио је да је за Републику Српску веома важна компанија “Технички ремонт Братунац” /ТРБ/, јер представља почетак њене реиндустријализације када је у питању намјенска индустрија.

“Важно је да /Српска/ има један објекат који производи оклопна возила, пиштоље за полицију Републике Српске и возила за деминирање, а има и линију за производњу муниције. Изненађен сам да је то груписано на једном месту и да имају добар избор кадрова и врло квалитетне производе”, рекао је Лазански за “Спутњик”. Он је подсјетио да је ТРБ својим вишенамјенским оклопним борбеним возилом “Деспот” почетком ове године задивио домаћу и свјетску јавност, а пласира и низ атрактивних производа.

Лазански истиче да се пиштољ РС-9 “Вампир” произведен у Братунцу може мјерити са “Валтером”, “Сиг Сауером” и чешком “Зброевком”, док је возило “Деспот” у својој конкуренцији са погоном на четири точка сасвим солидно за полицијску употребу.

“Линија за производњу муниције је нешто што је неопходно Републици Српској, а робот за деминирање наћи ће примену и на страним тржиштима”, рекао је Лазански.

Директор компаније ТРБ Славенко Ристић изјавио је да му је у пословању највећи изазов балансирање политике између Истока и Запада.

“Има много непријатеља и политика које су усмјерене против нас, али покушавамо да се држимо даље од проблематичних зона. Концентришемо се на традиционално пријатељске земље”, рекао је Ристић.

Он је навео да је компанија успјела да ангажује консултанте из Русије, али исто тако и из Њемачке и Израела.

“Мислим да треба да слиједимо тај пут који је имала и стара Југославија - продајемо им услуге и производе, а не политику”, рекао је Ристић.

Конструктор Владимир Поповић каже да пиштољ “Вампир” по својим особинама може да се сврста међу свјетску елиту у својој категорији, а одликују га изузетна прецизност, поузданост, квалитет материјала и врхунска ергономија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана