ХЕ “Дабар” жели да гради 19 компанија

Маријана Миљић
ХЕ “Дабар” жели да гради 19 компанија

Бањалука - За изградњу хидроелектране “Дабар” вриједне скоро 500 милиона марака по систему “кључ у руке” заинтересовано је 19 свјетских компанија.

Предузеће “Хидроелектране Дабар” заједно са “Хидроелектранама на Требишњици” расписало је међународни јавни позив за финансирање и изградњу ХЕ “Дабар” по систему “кључ у руке”.

- Рок за достављање пријава био је 20. јул. Добили смо 19 писама иностраних компанија у којима су изразили жељу за за изградњу ове хидроелектране - казао је директор ХЕТ-а Гордан Мишељић.

Директор “Хидроелектрана Дабар” Жељко Зубац појаснио је да је ријеч о компанијама из девет земаља широм свијета које су показале интересовање за предложени модел партнерства.

- Ријеч је о познатим компанијама из Кине, Француске, Шпаније, Турске, Италије, Бугарске, Чешке и САД. Сљедећи потез је да нам Влада РС да сагласност да распишемо јавни позив у складу са Законом о јавно-приватном партнерству и да по предложеном моделу партнерства изаберемо једну од 19 компанија која ће у најкраће вријеме и по најповољнијим условима изградити преостале објекте и хидроелектрану пустити у рад. Тај захтјев је већ упућен Влади - казао је Зубац и додао да би ХЕ “Дабар” требало да буде пуштена у рад најкасније за четири године.

Нагласио је да је вриједност самог пројекта градње хидроелектране “Дабар” скоро 500 милиона марака, а да је до сада уложено у припремне радове и ископ доводног тунела око 80 милиона КМ.

Изградња хидроелектране “Дабар” инсталисане снаге 160 мегавата подразумијева градњу бране Пошћење са насипима и акумулационим базеном, цјевовод под притиском, машинску зграду са пратећим објектима и опремом, далековод, одводни канал кроз Дабарско поље и проширење тунела Дабарско поље - Фатничко поље. Завршетком ХЕ “Дабар” биланс производње ХЕТ-а повећаће се за око 50 одсто, а завршетком изградње комплетног пројекта “Горњи хоризонти” хидросистем Требишњица ће бити један од квалитативно најјачих хидроенергетских система у региону.

“Горњи хоризонти”

ХЕ “Дабар” је најважнији енергетски објекат у систему “Горњи хоризонти”, чија је вриједност већа од милијарду марака. Енергетски дио пројекта укључује и градњу хидроелектране “Невесиње”, инсталисане снаге 61 мегават и хидроелектране “Билећа” снаге 36 мегавата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана