За привреднике и самозапошљавање 950.000 КМ

Срна
За привреднике и самозапошљавање 950.000 КМ

Бањалука - Град Бањалука издвојиће из овогодишњег буџета више од 950.000 КМ за субвенције за самозапошљавање, као и локалне привреднике за набавку машина за потребе повећања производње.

Из Управе града саопштено је да ће 637.000 КМ бити усмјерено као помоћ за 40 локалних привредника којима су неопходне нове машине како би осавременили производњу и повећали продуктивност.

Начелник градског Одјељења за привреду Раденко Комљеновић рекао је да средства добијена од града привредници морају утрошити у набавку основних средстава.

“Град суфинансира највише 30 одсто од вриједности основних средстава или највише 20.000 КМ по предузећу. Набавка основних средстава се спроводи на начин да предузеће прво набави основно средство, а град потом исплаћује свој дио за суфинансирање”, појаснио је Комљеновић.

Директор предузећа Дрвна галантерија “Милинковић” Ненад Милинковић навео је да ће му средства за суфинансирање добро доћи у набавци ТНТ машине - раскрајача за плочасте материјале.

Он је истакао да ова подршка града има велики значај за њега јер је ово предузеће прије пет мјесеци претрпјело велику штету од пожара.

“Осим финансијске помоћи, ово има и другу димензију јер представља бригу и подршку за нас привреднике, те указује да нисмо сами и да неко води рачуна о нама”, рекао је Милинковић.

За субвенције за самозапошљавање биће издвојено 320.000 КМ, те ће 65 незапослених Бањалучана ових дана добити од 3.000 до 7.000 КМ како би сами засновали свој бизнис.

Град Бањалука је ове године у буџету обезбиједио 1,15 милиона КМ за подстицаје привредницима.

Осим самозапошљавања и набавке машина, ове године ће 195.000 КМ бити уложено и у опремање кабинета практичне наставе у седам средњих стручних школа, с циљем да ученици, по завршетку школовања, изађу што припремљенији за тржиште рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана