За обнову јужних бедема Кастела 120.000 КМ

Агенције
За обнову јужних бедема Кастела 120.000 КМ

Бањалука - У Бањалуци је данас почела реконструкција јужног бедема тврђаве Кастел, у коју ће бити уложено око 120.000 КМ из буџета града.

Градоначелник Бањалуке Игро Радојичић рекао је да град сваке године постепено улаже у обнову ове тврђаве, те да су до сада урађене двије куле.

“Сада се ради обнова зидина, ограда поред стаза, затим браварски, зидарски и тесарски радови”, рекао је Радојичић новинарима након посјете овом дијелу тврђаве.

Он је додао да је циљ да се у наредна три мјесеца заврши обнова овог сегмента тврђаве, а извођач радова је фирма “Кото”.

Археолог Музеја Републике Српске Ивана Панџић истакла је значај обнове тврђаве Кастел, која представља значајан туристички потенцијал, смјештен у центру града.

“Кастел је изграђен на римским темељима у једном дијелу, што значи да од раније постоји одређен облик фортификација, односно утврђење. Паралелно са реконструкцијом, настављамо и наша истраживања ове локације”, рекла је Панџићева.

Она је рекла да је циљ да се тврђава заштити од даљег пропадања, али да се приликом реконструкције испоштују сви архитектонски и историјски подаци о томе како је тврђава изгледала у оригиналу, те да се задржи изглед најприближнији оном какав је некада имала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана