Вриједности пиралена у Врбањи и Врбасу у границама максимално дозвољених

Срна
Вриједности пиралена у Врбањи и Врбасу у границама максимално дозвољених

“Мање одступање утврђено је само код концентрације бензо/а/антрацена, једињења које настаје као продукт сагоријевања нафте и налази се у издувним гасовима мотора са унутрашњим сагоријевањем”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су по налогу Републичке водне инспекције у другој половини јуна узета три узорка седимента из корита ријеке Врбас како би се лабораторијским анализама утврдило евентуално постојање пиралена и других штетних материја у седименту.

Републичка управа за инспекцијске послове упутила је захтјев за узорковање и испитивање узорка Институту за воде у Бијељини, наводи се у саопштењу и додаје да је узорковање седимента извршено 19. и 20. јуна.

Први узорак узет је у зони ушћа ријеке Врбање у Врбас, други у кориту ријеке Врбас на простору мале аде и трећи у близини бившег висећег моста код “Витаминке” у бањалучком насељу Чесма.

“Анализама је испитивано присуство тешких метала, пиралена и других угљоводоника и на основу извјештаја о испитивању утврђено је да су резултати анализа у границама максимално дозвољених концентрација”, наводи се у саопштењу Републичке управе за инспекцијске послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана