Високе концентрације полена коприве и боквице

Агенције
Високе концентрације полена коприве и боквице

Бањалука - Пољопривредни институт Републике Српске ће до краја вегетативне сезоне достављати податке о концентрацијама полена, уз прогнозе за текућу седмицу, и оне ће бити редовно објављиване на сајту града. Према прогнозама, наредних дана биће високе концентрације полена коприве и боквице, које код алергичних особа углавном изазивају алергијске реакције.

Мјерење алергених врста полена у ваздуху у граду почело је протеклог викенда, након што је из другог покушаја успјешно изабрана фирма задужена за овај посао.

Сезона полена креће почетком марта, а најјача је у љетним мјесецима. Најчешће траје до октобра, али полен амброзије траје и до новембра.

Студент Марко Станковић, који је алергичан на полен већ дуги низ година, истиче да ће му ови подаци бити од помоћи, јер ће знати када може очекивати јачу концентрацију полена.

- Мада овај “семафор” неће спријечити алергијске реакције, макар ћу имати у виду када је концентрација већа, како јој се не бих излагао и да је, по могућности, избјегнем тај дан - рекао је Станковић.

А. С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана