Субвенције за побољшање квалитета земљишта жели 186 пољопривредника

Срна
Субвенције за побољшање квалитета земљишта жели 186 пољопривредника

Бањалука - За субвенције за побољшање квалитета земљишта на подручју Бањалуке пријавило се 186 кандидата из 25 мјесних заједница, а за ову врсту помоћи пољопривредницима обезбијеђено је 200.000 КМ, кажу у Центру за развој пољопривреде и села Бањалука.

Средства за ову врсту субвенција пољопривреди прикупљена су на основу накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе и биће искориштена за суфинансирање пројеката чијом реализацијом се стварају услови за оспособљавање неплодног земљишта за пољопривредну производњу.

Како су навели из Центра за развој пољопривреде и села, основни циљеви додјеле ових субвенција су повећање ораничних површина и привођење култури, кроз мјере оспособљавања и уређења пољопривредног земљишта које је деградирано, запуштено, лошијег квалитета или неплодно.

Циљ субвенција је и поправка и побољшање плодности земљишта, спровођење противерозивних мјера или мелиорације пољопривредног земљишта слабијег квалитета и спровођење поступка комасације.

Максимална средства која могу да се добију по основу јавног позива утврђују се у висини 60 одсто од вриједности пројекта и не могу бити већа од 5.000 КМ по пројекту.

Минимална површина пољопривредног земљишта која мора бити обухваћена овим мјерама је један, а максимална пет хектара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана