Са станице на Малти кренули аутобуси

Јасмина Перишић
Са станице на Малти кренули аутобуси

Бањалука - Нова аутобуска станица за међумјесни саобраћај на Малти у петак је предата на употребу аутопревозницима. Тако је из центра града измјештен аутобуски терминал код "Медицинске електронике" на нову локацију која има 20 мјеста за аутобусе приградских линија.

Станицу је свечано отворио градоначелник Слободан Гаврановић.

- Новоизграђена станица је модерна и функционална. Премјештањем терминала на Малту ријешили смо низ притужби које смо имали на станицу код "Медицинске електронике" због закрчења саобраћаја и гужве око пословних објеката у том дијелу града. На овај начин помогли смо и путницима, јер сада могу на двије локације да користе услуге својих превозника. До сада су то могли само на станици код "Медицинске електронике", а убудуће ће то, поред Малте, моћи и на стајалишту код Народне скупштине РС, у улици Краља Петра Првог Карађорђевића. Ту смо само за путнике ових линија проширили станицу - рекао је Гаврановић.

Додао је да је за нови терминал град издвојио око 290.000 КМ, те да ће на старој локацији код "Медицинске електронике" бити изграђена трафо-станица за уже подручје града.

- Већа смо договорили са предузећем "Електропренос" изградњу трафо-станице на старој станици. Док не набавимо потребну документацију, тај простор ће бити искоришћен као паркинг који ће грађани плаћати у складу са правилником за тај дио града - казао је Гаврановић.

Предсједник Извршног одбора Удружења превозника Горан Старчевић нагласио је да ће изградњом новог стајалишта на Малти путници бити на добитку, те да ће ред вожње остати исти.

- Ми превозници ћемо имати неке додатне трошкове јер ћемо мало више возити по граду, а бојимо се и могућег загушења саобраћаја код Народног позоришта РС, до којег може доћи, али то ће вријеме показати. Ово је за сада било најбоље могуће рјешење, али дефинитивно треба раздвојити улогу приградског од градског саобраћаја - рекао је Старчевић.

Ову станицу користиће приградске линије аутобуса које су у надлежности града Бањалуке (Драгочај, Градина, Рамићи, Поткозарје, Пискавица, Верићи…) и аутобуси линија које су у надлежности Привредне коморе регије Бањалука (Лакташи, Ламовита, Омарска, Слатина, Србац, Градишка …).

Траса

Аутобуси са Малте ићи ће главном улицом (Краља Петра Првог Карађорђевића), скретати десно код старе зграде Владе РС, те опет десно у улицу Првог крајишког корпуса и даље према Росуљама настављати досадашњом трасом. Стајалиштем код Народне скупштине РС, које је додатно уређено и проширено, подигнут је ниво услуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана