Радојичић: Утврђујемо тачну површину простора загађеног пираленом

А. С.
Радојичић: Утврђујемо тачну површину простора загађеног пираленом

БАЊАЛУКА - На подручју Пословне зоне “Инцел” урађено је више од 80 узроковања земљишта, што је још увијек недовољно јер се ради о простору на 80 хектара, рекао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, на 35. сједници Скупштине града Бањалука.

Он је појаснио да је у току процесу сталног узроковања да би се утврдила тачна површина простора загађеног пираленом.

Пред одборницима града на првој сједници градске скупштине након љетњих празника налазе се 43 тачке дневног реда међу којима и  подтачка о загађености земљишта пираленом у простору “Инцела” као и програм мјера за отклањање посљедица загађености овог простора.

Радојичић је рекао да је један од корака и утврђивање мјера које су предузете или ће тек бити предузете и да се то ради у неколико сегмената.

“Прво су истражне радње да се види ко је шта тачно радио на том подручју. Друго је превенција да се ово не понови, а то су мјере забране ограђивања појединих подручија или забране и контроле дјелатности”, казао је Радојичић.

Истакао је да је трећи корак план ремедијације земљишта.

“Стручни тим већ ради на плану измјештања земљишта док се не изврши коначно збрињавање односно спаљивање контаминираног земљишта у посебним постројењима, којих ми немамо у РС, јер се земљиште контаминирано пираленом пали на 1.200 степени Целзијуса”, објаснио је Радојичић.

Додаје да је посебан план, који је индиректно повезан са загађењем земљишта, свеобухватна бесплатна превентивна здравствена заштита за грађане Бањалуке.

“Инцел је отворио примарно питање о здрављу људи. Овај пројекат је јединствен јер ће Бањалука бити први град у РС који ће имати овакав вид превентивне здравствене заштите”, рекао је Радојичић.

Александар Петковић, одборник у Скупштини града Бањалука, казао је да постоји коализија између градског инспектората и републичког, у којем градски инспекторат јасно даје до знања да је у питању огроман проблем, док са друге стране републички инспекторат представља слику као да се ништа не дешава.

“Оно што ми изричито тражимо, као опозиција јесте конкретно регистар загађивача, да се тачно зна база података гдје се налазе отровне материје у граду Бањалуци како не би имали у будућности оваквих проблема”, рекао је Петковић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана