Прво замјенски стан па рушење барака у Лазареву

Свјетлана Тадић
Прво замјенски стан па рушење барака у Лазареву

Становници Лазарева, њих око 20.000 који живе у баракама не треба да се брину за своје стамбене објекте јер се не могу рушити без њихове сагласности а ако некад дође до тога прво ће добити замјенски стан па ће онда бити рушене бараке.

Изјавио је ово предсједник Савјета грађана МЗ Лазарево један Игор Видовић.

- Планом развоја града Бање Луке до 2015. и Регулационим планом за мјесне заједнице које припадају Лазареву јесте предвиђено рушење барка и изградња стамбених насеља, међутим нико никоме не може одузети имовину. Највећи проблем је то што власници барака нису истовремено и власници земљишта на којем је барака, већ је та земља у власништву града. У сваком случају, власник бараке треба да да сагласност јер без тога нема рушења, а ни нове градње - изјавио је Видовић.

Према његовим ријечима, Регулациони план за Лазарево је добро урађен јер предвиђа изградњу четвороспратних зграда.

- Изградња стамбених насеља добра је за све становнике Лазарева. Становници барака, које вриједе максимално око 70.000 марака, добијали би у замјену за бараку стан у вриједности од око 150.000 марака у чврстом објекту - појаснио је Видовић.

Он је додао да је израда Регулационог плана довела до повећања цијена барака за око 50 одсто иако им је рок трајања одавно истекао.

Начелница Одјељења за просторно уређење у Aдминистративној служби града Верица Кунић рекла је да градска управа има Регулациони план за изградњу стамбених јединица на подручју Лазарева.

- Ми већ имамо идеју и направили смо анализу стања коју смо прослиједили у Одсјек за имовинско-правне послове. Прво треба да се утврде слободне локације на простору Лазарева за које је могуће расписати лицитацију за извођаче радова како би се обезбиједио инвеститор који би градио први стамбени објекат - истакла је Кунићева.

Према њеним ријечима, инвеститори би у сарадњи са градом тежили да ријеше што више становника који живе у баракама и први објекат који би се изградио био би замјена тренутним власницима барака.

- Прво ће се становници смјестити у новоизграђене објекте, а онда се могу уклањати бараке, послије чега слиједи градња планом дефинисаних нових стамбених објеката - нагласила је Кунићева.

Становништво у Лазареву је подијељеног мишљења - једни су за, а други против ове идеје.

- Не знам шта је планирано али ја у склопу бараке имам гаражу и иза ње башту а не знам да ли ћу имати то у тим зграда. Истина, стан у чврстој градњи је квалитетнији од дрвене бараке али ми смо задовољни и овим - казао је Милош Микић из улице Змај Огњеног Вука.  

Привремени смјештај

- Бараке су изграђене послије земљотреса 1969. и 1970. године. Било су предвиђене као привремени смјештај на период од 20 година. Оне су на коришћењу и данас, 40 година послије потреса. Многе су у трошном стању. Највише барака има у улицама Змај Огњеног Вука, Марка Липовца, Војводе Пријезде, Шумадијска, Стојана Јанковића, тако да се ту очекује и највећа градња. Интензивнија градња очекује се и према сјеверу Бање Луке - рекао је Игор Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана