Освештан Храм Покрова Пресвете Богородице у Бањалуци

Илијана Божић
Освештан Храм Покрова Пресвете Богородице у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Храм посвећен Покрову пресвете Богородице у Новој Вароши освештан је данас у присуству великог броја вјерника. Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, који је кључеве храма уручио кумовима и ктиторима Пантелији и Дамјану Дамјановићу.

Старјешина Саборног храма Христа спаситеља протојереј Драган Максимовић  казао је да је ово  историјски дан за  град а посебно за насеља Росуље и Нову Варош и све православне људе који овдје живе.

- Радујемо се овом важном духовном догађају јер се коначно  остварује узидана жеља и тежња  за вјечним и непролазним вриједностима које су се преносиле са генерације на генерацију. Овај свети храм свједочи живу вјеру, наду и љубав ове генерације српског народа према Христу Господу- рекао је протојереј Максимовић.

Директор Републичког секретеријата за вјере Драган Давидовић изразио је захвалност ктитору Храма јер је смогао снаге да самостално подигне овај Храм у градској средини.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су вјерски објекти мјесто гдје се народ окупља, али и одржава не само вјерску него и националну линију.

-Ово је важна година за Српску православну цркву, јер обиљежава 800 година од аутокефалности, што је риједак јубилеј. На овим просторима мијењале су се и државе и системи, те долазиле разне институције, а једина вертикала која је опстајала све вријеме је  Српска православна црква, која је издржала све ове вијекове и остала да траје- истакао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана