Назире се крај мукама породице Ожеговић из Горње Пискавице

Бранкица Смиљанић
Назире се крај мукама породице Ожеговић из Горње Пискавице

Бањалука - Породица Ожеговић из Горње Пискавице, чија кућа се налази на само метар од клизишта које већ пет мјесеци пријети да је “прогута”, коначно би могла да одахне јер је почела његова санација.

Осим куће Ожеговића у засеоку Јоргићи, ово клизиште, које се изненада појавило крајем марта и ширило великом брзином, угрозило је и дио сеоског пута. Предсједник Савјета мјесне заједнице Горан Кнежевић казао је да би прва фаза радова требало да буде завршена до септембра.

- Санација клизишта је почела како не би дошло до даљег ширења одрона. Ово је тек почетак прве фазе. Радови ће трајати неколико дана док се ова ситуација не ријеши. Посебно захваљујемо начелнику Одјељења за инспекцијске послове Јанку Кецману, који нам је изашао у сусрет како би кренула санација - рекао је Кнежевић.

Олакшање које је осјетио Радован Ожеговић кад је видио да су почели радови око његове породичне куће није могао да опише, јер је читав живот радио на њеном подизању.

Овај домаћин је радни вијек провео у Словенији, а у родни крај се вратио како би у новосаграђеној кући провео пензионерске дане. Међутим, умјесто уживања са породицом у сеоском миру, суочио се са страхом да ће остати без крова над главом.

- Срећан сам што су почели радови, јер ће бар привремено бити ријешен проблем са клизиштем. Страховали смо да ће сав труд који смо улагали у протеклих 40 година нестати у тренутку - рекао је Радован Ожеговић.

Он и његова супруга Славица провели су многе бесане ноћи страхујући од клизишта.

- Није било пријатно гледати велики одрон који се брзо ширио, а камоли боравити у кући, због чега смо били у помоћном објекту - испричао је Ожеговић.

Према његовим ријечима, коначно рјешење овог проблема не може се очекивати прије краја године. Додао је да ће догодине аплицирати за другу фазу пројекта како би клизиште било санирано у потпуности.

Игралиште и путеви

Услови живота у Горњој Пискавици ускоро би требало да буду побољшани, а у плану је и градња школског игралишта.

- Надамо се да ће изградња овог игралишта, али и више саобраћајница на овом подручју допринијети томе да људи, без обзира на све тешкоће, остану на селу - рекао је начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац.

Вриједност радова, који треба да почну за десет дана, заједно са инвентаром износиће 40.000 КМ. Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић казао је да би ове године требало да буде изведено више радова на саобраћајној инфраструктури у Пискавици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана