Чисте канале у поткозарским селима и смањују ризик од поплава

И. Б.
Чисте канале у поткозарским селима и смањују ризик од поплава

Бањалука - Инжењеријске екипе цивилне заштите започеле су у петак прочишћавање и ширење канала бујичних и оборинских вода на подручју Горње Пискавице, с циљем превенције у случају јачих падавина и евентуалних поплава.

Градоначелник Игор Радојичић указао је на то да ове активности плански спроводе већ двије године и да ће бити настављене и како би, у што већој мјери, био отклоњен или умањен ризик од поплава.

- Плански радимо на критичним тачкама које се углавном налазе на сеоском подручју. Најчешће проблем су бујичне и оборинске воде. Акција је почела у Горњој Пискавици и у наредне три седмице спровешћемо је и у Мишином Хану, Верићима, Пискавици и Поткозарју. Ту ћемо прочистити око 4.500 метара канала, пропуста и одвода - нагласио је Радојичић.

Подсјетио да је град још прошле године набавио грађевинску механизацију како би се увијек могло правовремено реаговати.

-  Захваљујући оваквом приступу, у мају није било поплава без обзира на то што је на подручје града пала велика количина кише - казао је Радојичић.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице, Младен Ћућун, прецизирао је да на терену раде двије грађевинске машине које ће радити на прочишћавању и ширењу канала.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Горња Пискавица Горан Кнежевић казао је да су од града тражили да буде спроведена акција чишћења канала пошто је у протеклом периоду било доста проблема са зачепљењем, усљед чега је долазило до заплављивања дворишта и локалних саобраћајница.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана