Загађено земљиште у Пословној зони “Инцел” биће уклоњено и уништено

Александар Стојановић
Загађено земљиште у Пословној зони “Инцел” биће уклоњено и уништено

Бањалука - План санације загађеног тла у Пословној зони “Инцел” подразумијева неколико мјера, од којих је најважнија ремедијација, односно измјештање и уништавање контаминираног земљишта.

Рекао је ово јуче градоначелник Игор Радојичић на сједници Скупштине града, гдје је представљен извјештај о загађењу у пословној зони “Инцел” и мјерама санације земљишта.

- У овом извјештају налазе се сви подаци утврђени до сада, све анализе, инспекцијска мјерења и надзори. Нисмо хтјели да проблем гурамо под тепих, већ смо се ухватили у коштац са њим - рекао је Радојичић.

Нагласио је да је други корак превенција, да би било спријечено даље загађивање, а то обухвата мјере забране, ограђивање појединих простора и контролу пословања привредних субјеката.

- Трећи и најважнији корак је ремедијација земљишта, а координисање збрињавања загађеног земљишта је преузело Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију. Стручни тим из иностранства израђује план који ће дефинисати како се то земљиште складишти и покрива док се не изврши његово спаљивање - казао је Радојичић и додао да ће планом бити дефинисано гдје и када ће земљиште бити спаљено, јер на нашим просторима не постоје услови за то.

Овај проблем је отворио питање обавезне превентивне здравствене заштите због чега ће град, у сарадњи са Домом здравља, први у БиХ покренути бесплатне здравствене прегледе.

Одборници опозиције Александар Петковић и Саша Лазић рекли су да би Градска управа требало да направи регистар загађивача.

- Потребна је база података гдје се налазе отровне материје у граду, да у будућности не бисмо угрозили здравље наше дјеце - рекао је Петковић. Одборници су расправљали о 43 тачке дневног реда, од којих је међу значајнијим одлука о продаји прве велике локације у новој пословној зони “Јелшинград”.

- Ријеч је о 20.000 квадрата простора за нове инвеститоре. Доношењем одлуке о отварању Пословне зоне “Јелшинград” биће расписан позив за инвеститоре и надамо се да ће их ова пословна зона привући као она у Рамићима, која је већ попуњена - истакао је Радојичић.

На сједници је представљен и извјештај о плану капиталних инвестиција за прошлу годину, а ова тема покренула је највећу расправу одборника.

- У прошлој години имали смо више од 25 милиона КМ улагања у капиталне инвестиције у разним областима, а ове године очекујемо да тај износ буде и већи - закључио је Радојичић.

 

Министарство

Земљиште из Пословне зоне “Инцел” биће састругано до оног нивоа који стручњаци препоруче, а касније ће бити извезено, казала је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић, али није прецизирала гдје ће бити извезено.

- Најбитније је да се буде препуштено струци, јер то су људи који су обучени баш за овакве ствари - истакла је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана