Вода стиже у све дијелове града

Александар Стојановић
Вода стиже у све дијелове града

Бањалука - Изградња низа водовода на сеоском и приградском подручју, који ће довести воду у 95 одсто домаћинстава на урбаном и руралном дијелу града, започеће на јесен и, према плану, трајаће три године.

Пројекат вриједан око осам милиона марака биће финансиран кредитом Европске банке за обнову и развој, а како су истакли из Одјељења за комуналне послове, највећи дио новца биће издвојен за велики систем “Црно врело”.

- Овај систем ће обезбиједити воду за 20.000 потрошача са рубних дијелова града. Конкретно, у плану је градња подсистема “Звијезда” према Горњој Пискавици, као и подсистема “Бронзани Мајдан” - рекли су из одјељења.

Додали су да ће око 20 километара кракова бити изграђено на правцу према Горњој Пискавици, што ће обезбиједити воду за велики број потрошача подсистема “Звијезда”, али исто тако и побољшати снабдијевање водом локалних водоводних система њиховим укључивањем у “Црно врело”.

- Када је ријеч о правцу према Радосавској, градиће се примарни цјевовод од резервоара “Ђурића главица” до Радосавске у дужини од девет километара, као и дио мреже у том насељу како би се обезбиједило редовно снабдијевање водом преосталог дијела домаћинстава из тог насеља - рекли су у Одјељењу за комуналне послове и додали да ће се у Бронзаном Мајдану  градити резервоар запремине хиљаду кубика на Пилиповом брду.

Истовремено, биће настављена и изградња водоводног система за више дијелове насеља Чесма, гдје је недавно изграђен велики резервоар четврте висинске зоне на највишој коти на Крчмарицама, са двије коморе капацитета по 250 кубних метара, што је једна од најважнијих претпоставки за велики водоводни систем Чесма три и четири.

- На трећој висинској зони мрежа је дуга 4,4 километра, а на четвртој 13 километара. Такође, у овом насељу планиран је и завршетак радова на секундарној мрежи код стадиона Фудбалског клуба “Рекреативо” - закључили су у одјељењу.

Зелени вир

На јесен би требало да почне и градња водовода у Зеленом виру, који би омогућио да се стамбени објекти друге висинске зоне прикључе на постојећи градски водовод.

- Боље снабдијевање водом могу очекивати и становници Кајмакчаланске и Шумадијске улице у Лазареву, гдје је планирана изградња, односно проширење постојеће јавне водоводне мреже, а предвиђена је и изградња колектора у Карађорђевој улици - саопштили су из Одјељења за комуналне послове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана