Власници бесправно изграђених објеката добили нову шансу за легализацију

РТРС
Власници бесправно изграђених објеката добили нову шансу за легализацију

Бањалука - Власници бесправно изграђених објеката добили су нову шансу за њихову легализацију. Ступио је нови закон према којем, уколико захтјев предају у наредних шест мјесеци, накнаду плаћају по актуелним цијенама, док ће након тог рока трошкови бити увећани за 20 одсто. Процјене су да је и даље више од 30.000 нелегализованих објеката.

У легализацију свог објекта Милош Крчић кренуо је још у прошлом року. На рјешење и даље чека, али каже да апелује на своје комшије у бањалучком насељу Чесма да искориате нови рок за легализацију.

“Требало би да се постави неки рок послије, па да се народ покрене да не буде више 'биће то опет'. И да се то што прије доведе у нормалу”, истако је Крчић.

Новим законом омогућена је легализација свих објеката изграђених или започетих до 18. јула ове године, али се за разлику од ранијег закона плаћа пуна цијена за све потребне дозволе. Задржане су повластице у смислу скраћеног поступка за прибављање пројектне документације и употребне дозволе.

 “Ми имамо око 10.000 захтјева из ранијег периода до краја 2016. године. До сада је легализовано преко 5.000 објеката. Важно је напоменути да грађани који имају активне захтјеве, не морају подносити нове захтјеве. Ако се покаже да је нови закон по њих повољнији, биће рјешавани по одредбама новог закона”, појаснио је шеф Одсјека за легализацију Града Бањалука Вук Вишекруна.

Инвеститор, односно власник бесправно саграђеног објекта, плаћа накнаду за уређење грађевинског земљишта и ренту обрачунату за корисну површину објекта који је предмет легализације, што обрачунава надлежно одјељене у јединицама локалне самоуправе. За социјалне категорије, свака општина или град има могућност увођења субвенција.

“Ако инвеститор, односно власник бесправног објекта захтјев за легализацију не поднесе у наредних шест мјесеци, осим поменутих накнада додатно плаћа и накнаду за легализацију која износи 20 одсто од обрачунатог износа тих накнада”, речено нам је из Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске

Циљ Закона о легализацији бесправно изграђених објеката јесте да што прије буду озакоњени, као и да буде спријечено даље наношење штете јавним приходима. Претходни рок за легализацију дао је резултате, али је на терену и даље велики број бесправних градитеља који нису поднијели захтјев и нису ушли у процедуру рјешавања статуса нелегалних објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана