Влага и маховина у учионицама Техничкe школe постају прошлост

Весна Поповић
Влага и маховина у учионицама Техничкe школe постају прошлост

Бањалука - Ученици Техничке школе би од почетка идуће школске године требало да добију боље услове јер је током љетног распута планирана санација крова, чиме ће бити ријешен дугогодишњи проблем прокишњавања и враћено у употребу 11 учионица, које су због тога зјапиле празне.

Вриједност радова је 140.000 КМ, а новац је обезбијеђен ребалансом буџета града. Осим Техничке, биће обновљена још једна средња школа и осам основних. Градоначелник Игор Радојичић је јуче рекао да је кроз ребаланс буџета града за реконструкцију основних и средњих школа обезбијеђено укупно 350.000 КМ.

- Техничка школа добија 140.000 КМ за обнову крова, који прокишњава, због чега се дио објекта не може користити - рекао је Радојичић након састанка са директорима школа.

Када је ријеч о средњим школама, Радојичић је додао да ће дио новца бити уложен у обнову столарије у Електротехничкој школи “Никола Тесла”. Казао је да ће осам основних школа добити 200.000 КМ за обнову кровова, фасада, мокрих чворова и слично.

- Осим ових средстава, град је обезбиједио 100.000 КМ за суфинансирање утопљавања Основне школе “Десанка Максимовић”, а исту суму даје и УНДП. У току је и преуређење школе “Јован Цвијић”, а ове године би кроз пројекат енергетске ефикасности требало да буде реновирана и школа “Вук Стефановић Караџић” - казао је Радојичић.

Директорица Техничке школе Кристина Мрђа је рекла да је санација крова приоритет ове највеће средње  школе у РС.

- Због тог проблема не можемо користити 11 учионица и поједине канцеларије. Планирамо у току љетног распуста да завршимо радове како бисмо у идућој школској години могли поново да употребљавамо тај дио школе - рекла је Мрђа.

Додала је да ће након поправке крова бити потребно промијенити трошну столарију, која је постављена када је изграђена школа. Директор школе “Ђура Јакшић” Дарко Томић рекао је да су из градске касе добили око 25.000 КМ.

- Ставићемо нову столарију коју нисмо успјели замијенити прије три године када је обновљен кров и већи дио столарије  - рекао је Томић и додао да имају уговор с УНДП-јем, гдје очекују да ове године буде завршена демит фасада.

Поред наведених средства из ребаланса, град је у марту издвојио 150.000 КМ за обнову шест основних и једне средње школе.

Градилишта

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац рекао је да је, поред новца из ребаланса, раније ове године град из редовних буџетских средства издвојио одређену суму за обнову школа.

- Заједно са пројектима који се финансирају из других извора у наредном мјесецу ћемо отворити од 15 до 20 градилишта у школама. Планирамо све радове завршити до почетка идуће школске године - казао је Бањац.

Распоред новца ребаланс

Техничка школа - обнова крова - 140.000 КМ

ОШ “Иван Горан Ковачић”- обнова крова - 40.560 КМ

ОШ “ Јован Дучић” - обнова крова - 34.504 КМ

ОШ “Доситеј Обрадовић” - санација мокрих чворова - 30.000 КМ

ОШ “ Мирослав Антић” - обнова крова - 30.000 КМ

ОШ “Ђура Јакшић” - замјена столарије - 25.814 КМ

ОШ “Војислав Илић” - демит фасада - 18.122 КМ

ОШ “Бранко Ћопић” - санација мокрих чворова - 17.000 КМ

Електротехничка школа - столарија - 10.000 КМ

ОШ “Петар Кочић” - санација димњака - 4.000 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана