Ускоро нови грб и застава Бањалуке

Весна Поповић
Ускоро нови грб и застава Бањалуке

Бањалука - Хералдичари из Београда Зоран Николић и Срђан Марловић израдили су три идејна рјешење новог грба града Бањалука од којих је један предочен одборницима на разматрање.

Потврдио је то "Гласу Српске" градоначелник Слободан Гаврановић и додао да је приједлог новог грба упућен у скупштинску процедуру.

- Комисија за избор новог грба је прегледала сва три приједлога и одлучила се за један. Сада је одлука на Скупштини града  да ли ће прихватити или не. Ако се то не деси мора се отворити нова процедура за избор идејног рјешења грба града - рекао је Гаврановић.

Објаснио је да је процедура за избор новог идејног рјешења покренута послије одлуке Скупштине града да не прихвати приједлог који је био понуђен са раније отвореног конкурса.

Начелник Службе за послове Скупштине града и градоначелника Дујко Комљеновић објаснио је да је био отворен јавни позив хералдичарима из региона да пошаљу приједлоге за идејно рјешење грба града.

- Стигла су три  која је разматрала комисија, рангирала их и изабрала једну понуду коју је упутила градоначелнику. Он је упућује у даљу процедуру - додао је Комљеновић.

Хералдичар Зоран Николић је рекао да је заједно са својим колегом Срђаном Марловићем направио и понудио граду Бањалуци  сва три приједлога.

- Комисија се одлучила за онај приједлог за који је сматрала да најбоље одражава Бањалуку. Наша идеја водиља је била,  поштујући историјску традицију и насљеђе града, да дамо Бањалуци идеју за једно знамење које апсолутно кореспондира европским узорима - нагласио је Николић.

Додао је да су поред идејног рјешења грба града дизајнирали и заставу.

- Први пут град би требало да има и заставу. До сада је није имао у правом смислу те ријечи већ аплициран градски печат на платну. Наш приједлог садржи мали грб пренијет на платно али није аплициран као печат - навео је Николић.

За сада се нови симболи чувају далеко од очију јавности а из Градске управе нису били вољни да их уступе на увид.

Одлука

Уставни суд РС прогласио је у фебруару 2013. године грб града Бањалука неуставним уз образложење да садржи елементе вјерског и националног идентитета само Срба, чиме се друга два конститутивна народа доводе у неравноправан положај. Градска управа је у 2014. години путем два конкурса покушала без успјеха да утврди нови изглед грба града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана