Уређење простора испред Палате предсједника РС

Илијана Божић
Уређење простора испред Палате предсједника РС

Бањалука - Почела је друга фаза реконструкције централног градског шеталишта од платоа између Банског двора и Палате предсједника Републике Српске па све до првих угоститељских објеката у популарном “паркићу”.

Градоначелник Игор Радојичић обишао је јуче градилиште у дијеловима улица Бана др Тодора Лазаревића и Бана Милосављевића и напоменуо да се овим радовима наставља обнова урбаног језгра града, те да ће за то бити издвојена 1,2 милиона КМ.

- Након што смо завршили прву фазу настављамо да уређујемо простор према Народном позоришту РС. Осим поплочавања предвиђена је и изградња водоводних и оборинских инсталација, нове амбијенталне расвјете и клупа, те обнова дрвореда - рекао је Радојичић.

Додао је да се приликом пројектовања овог простора посебно водило рачуна о слијепим и слабовидим лицима, те лицима са инвалидитетом, због чега ће на овом платоу бити уграђена линија за слијепа и слабовида лица, као и прилази за особе са инвалидитетом.

- Након завршетка радова у другој фази идуће године ће отпочети и завршни послови обнове пјешачке зоне све до Народног позоришта РС. У току је јавни конкурс за идејно рјешење ужег центра града од старе аутобуске станице до улице Васе Пелагића. Вјерујем да ћемо до краја године добити то рјешење те да ћемо почети са уређењем тог простора - рекао је Радојичић и додао да ће центар града, настављајући се на архитектуру из доба Врбаске бановине, добити један потпуно нови печат и љепши изглед.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић казао је да је ријеч о дупло већој површини у односу на прву фазу.

- Радови ће бити извођени на површини од око 2.900 квадратних метара. Нагласили смо извођачу радова да су ово најважнији квадрати у РС, јер се налазе испред Плате предсједника, Банског двора и Градске управе, те да је због тога потребно посветити што више пажње да сви радови буду квалитетно изведени и у року - рекао је Сандић.

Рок за извођење радова је 150 дана, а извођач је фирма “Градип” из Прњавора.

 

Прва фаза

Пјешачка зона у улици Бана Милосављевића од улице Веселина Маслеше до улице Бана др Теодора Лазаревића реконструисана је прошле године, у оквиру прве фазе пројекта обнове популарног “паркића”.

Шеталиште је пресвучено гранитним плочама, посађени су нови дрвореди са обје стране и постављене нове клупе. Вриједност радова износила је око 400.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана