Упозорење корисницима централног гријања: Ризично искључење с мреже

Глас Српске
Упозорење корисницима централног гријања: Ризично искључење с мреже

Бањалука - У периоду када је систем даљинског гријања на подручју града у фази ремонта и припреме за нову сезону, корисницима је, под условом да испуњавају техничке услове, остављена могућност до 15. септембра да се искључе са њега.

Одлука потрошача да промијени начин загријавања простора требало би да буде промишљена, упозоравају стручњаци, с обзиром на то да се појављује неколико ризика у вези са безбједношћу и квалитетом гријања. На примјер, ко одлучи да стан загријава на струју, треба да има у виду да електроинсталације, поготово у старим зградама, нису пројектоване за велика оптерећења.

- Кабл има толеранцију за неке мање прикључке, али ако се на примјер цијела зграда искључи са градског гријања и почне да се грије уређајима на електричну енергију, долази до преоптерећења и искакања осигурача. Нажалост, многи су спремни да због тога појачају осигураче, због чега се каблови прегријавају и долази до пожара - каже стручњак за противпожарну заштиту Милорад Вучковић.

Опасност, тврди он, постоји и код загријавања на чврсто гориво.

- Добар дио димњака у зградама није очишћен годинама и у њима се налази буквално све и свашта, тако да често долази до запаљења - каже Вучковић.

У предузећу “Еко топлане” истичу да биљеже позитивне трендове када су у питању искључења са система.

- Од 15. маја искључен је 61 корисник, али је упоредо са тим прикључен 301 нови. Такође, дио оних који су се прије неколико година одјавили сада се вратио на систем централног гријања, с обзиром на то да се и квалитет испоруке поправио - кажу у “Еко топланама”. Додали су да се добар дио потрошача који се са мреже одјавио још прије десетак година, свјестан значаја и осјетљивости система, консултује када жели интервенције на заједничким инсталацијама, што показује да се ситуација када је ријеч о одговорности у овој области поправља.

Догријавање

Дипломирани инжењер машинства Ивана Кецман каже да напуштање система централног гријања једног стана може да утиче на квалитет гријања станова који су око њега.

- Станар који се искључио са централног гријања не утиче на квалитет гријања околних станова, међутим велика је вјероватноћа да ће се одлучити да користи топлоту од околних станова и мало догријава свој стан. То ће његове комшије осјетити - каже Кецманова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана