Убоди стршљенова и оса напунили амбуланте

Дејана Братић
Убоди стршљенова и оса напунили амбуланте

Бањалука - Најезда стршљенова, оса и пчела којих, према мишљењу многих грађана, овог љета има више него икад, не јењава, а само у Unesi/izmeni sidroавгусту због уједа ових инсеката помоћ љекара у Дому здравља затражило је 140 пацијената.

Иако за многе ујед стршљена није фаталан и обично заврши само болом и благим отоком, они изазивају страх и панику, нарочито међу оним грађанима који су склони алергијским реакцијама. Убод стршљена може да буде и смртоносан, а с обзиром на то да се реакција не може предвидјети, љекари савјетују свима који имају “блиски сусрет” с овим инсектом да се јаве у Службу хитне медицинске помоћи.

- На основу ранијег искуства особе које већ знају да су алергичне на убоде инсеката превентивно се могу заштитити познатим репелентима, кремама за заштиту коже које одбијају инсекте. Такође, важно је узети антиалергијске таблете при изласку у природу. Уколико особа није сигурна да ли је алергична, након убода се обавезно треба јавити у здравствену установу - саопштили су из Дома здравља.

Додали су да се убод ових инсеката може манифестовати на разне начине.

- Реакције на уједе и убоде инсеката или отровних животиња могу бити локалне, у виду отока, црвенила и бола, али и тежег облика, који се манифестује гушењем и падом притиска. Тада је неопходно отићи у најближу здравствену установу или позвати Службу хитне помоћи - истакли су из Дома здравља.

Да страх грађана није безразложан потврђују и радници “Еко бела”, који се боре с овом напашћу. Истичу да су у посљедња два мјесеца имали пуне руке посла због повећаног броја захтјева грађана да уклоне “непожељне комшије”.

- Дневно у просјеку имамо 20 пријава, а у посљедње вријеме повећана је активност стршљенова, посебно када је у питању град. Раније је то био случај само у приградским подручјима, а сада нису поштеђена ни градска - истакли су из “Еко бела”.

Додају да је цијена њихових услуга од 50 до 150 КМ, зависно од обима посла, односно доступности гнијезда.

- Прије двадесетак дана имали смо највећи број пријава. Нажалост, дешава се да појединци сами покушавају уклонити гнијезда стршљенова, што је веома опасно. Апелујемо на грађане да то препусте нама јер је улазак у битку с овим агресивним инсектима веома ризичан и може да изазове разне компликације, па и смртни исход - рекли су из “Еко бела”.

Убод стршљена је почетком јуна био кобан за 42-годишњег Бањалучанина, који је након тога преминуо, и то наочиглед купача на плажи Лендрин млин. Под сталним опрезом овог љета је и студенткиња Марија Б. (20), која је алергична на убод пчеле.

- Након убода пчеле, отежано дишем и почињем се гушити, зато обавезно са собом носим таблете против алергије. Избјегавам да стављам парфеме са цвјетним мирисним нотама јер сам чула да то привлачи инсекте - рекла је она.

Дом здравља

Из Дома здравља су саопштили да су од априла до средине јула ове године у Служби хитне медицинске помоћи збринута 344 пацијента с убодима инсеката.

- Од тога је у априлу било 50 пацијената, а у мају је број драстично повећан на 244 пацијента, а до средине јуна помоћ је затражило 70 њих - навели су из ове здравствене установе и додали да се у највећем броју радило о уједима и убодима крпеља и стршљенова.

Мјеста на којима стршљенови граде гнијезда

у земљи вртова,

вентилацијским отворима,

ормарима на балконима,

ламперији,

кутијама за ролетне,

поткровљима,

рупама у зидовима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана