У пет јавних градских кухиња свакодневно се храни 1.000 корисника

Илијана Божић
У пет јавних градских кухиња свакодневно се храни 1.000 корисника

Бањалука - Пет јавних кухиња на подручју града свакодневно припреми више од 1.000 оброка, а под њиховим кровом најугроженији могу пронаћи и уточиште.

У градском Црвеном крсту истичу да услуге њихове кухиње користи 440 особа, према листи коју одређује Центар за социјални рад.

- Сваки дан, осим недјеље, припремамо топли оброк с месом. Трудимо се да корисницима обезбиједимо што квалитетнију исхрану. Они су задовољни, а то нам олакшава рад. Уговором, који смо склопили са Градском управом, одређено је да суботом, поред редовног ручка, дијелимо оброк за недјељу. Обично је то пола хљеба, конзервирана храна или воће - истакли су из Црвеног крста.

Додали су да јавна кухиња опстаје захваљујући граду, али да износ гранта који добијају није мијењан посљедњих година, иако трошкови стално расту.

- Боримо се и хуманитарним акцијама. Једном годишње позовемо јавност да нам пружи допринос. Буде донација, има добрих људи који желе да помогну - рекли су из Црвеног крста.

Нагласили су да су у њиховој кухињи запослени професионални кувари који подлијежу редовним санитарним прегледима и испуњавају захтјеве инспектора.

Због тешких животних услова многи су приморани да, упркос осјећају нелагодности, користе јавне кухиње.

- Непријатно ми је, али, нажалост, мука ме је натјерала да помоћ потражим овдје. Морам признати да ми дневни оброк много значи, а, што је најважније, храна је заиста квалитетна. Ови добри људи мисле на нас и викендом, те захваљујући њима преживљавамо - рекао је корисник кога смо затекли у кухињи Црвеног крста.

Предсједник Удружења “Мозаик пријатељства” Мирослав Субашић истиче да јавна кухиња “Оброк љубави” броји више од 1.000 корисника.

- На дневном нивоу припремимо око 100 оброка, а викендом више од 1.000. Од града добијамо 8.000 КМ годишње, али нам помоћ пружају и добри људи. Најчешће купујемо поврће на пијаци, па нам продавци спусте цијене или поклоне производе. Пољопривредна газдинства донирају нам тоне поврћа, а велику подршку добијамо од “Житопеке”, “Мање” и “Подравке” - истакао је Субашић.

Поред овога, на располагању корисницима свакодневно су и кухиње “Мерхамет”, “Каритас”, те “Свети ђакон Авакум”.

Корисници

Из Центра за социјални рад су истакли да грађанима дају препоруке за коришћење услуга јавне кухиње “Мерхамет” и Црвени крст.

- Град је одлучио да кухиње могу користити хронично обољела лица, бескућници, те корисници права на новчану помоћ. Оброке могу да добију и сва лица за која се на основу приложене документације и стручног увида у породичне и личне прилике процијени да су испунила услове - саопштили су из Центра за социјални рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана