У фокусу нови мост, водоводи, кружне раскрснице те обнова школа

ATV
У фокусу нови мост, водоводи, кружне раскрснице те обнова школа

Послије усвојеног ребаланса буџета, а на основу Стратегије развоја града, припремљен је Акциони план пројеката, који ће се наћи пред одборницима на засједању у уторак, 2. јула.

Овим планом предвиђено је да током ове године буде реализовано или да започне реализација 173 пројекта, вриједности око 57 милиона марака, од којих је већина њих капиталних – усмјерних у развој града.

“Акциони план пројеката Града Бања Лука за 2019. годину представља једногодишњи план реализације пројеката и мјера из Стратегије развоја. Основ за израду овог документа били су Стратегија развоја, трогодишњи План имплементације и индикативни финансијски оквир за период 2018-2020. године, те буџет Града за 2019. годину”, појаснио је в.д. начелника Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање, Срђан Мијатовић.

Према његовим ријечима, за ове пројекте и мјере, којих је за чак 29 више у односу на прошлу годину – градска администрација је највећим дијелом обезбиједила средства у буџету, док ће дио бити финанасиран из екстерних извора.

Од укупног броја пројеката, 125 пројеката и мјера су вишегодишњи пројекти и мјере чија је реализација почела у претходном периоду и сада се наставља, док се 48 пројеката односи на једногодишње пројекте или пројекте чија реализација треба да почне у овој години.

Уз обезбијеђена буџетска средства, како је истакао, видљиво је да ће Градска управа наставити са подршком кроз “нефинансијске” ресурсе у функцији развоја, као што је додјела пословних простора за младе предузетнике и “старт уп” компаније. Дио ових пројеката усмјерен је на побољшање сарадње са сектором цивилног друштва, привредом и на социјалну инклузију.

У фокусу Акционог плана су инфраструктурни пројекти, који се тичу великог броја грађана па је, између осталих, за ову годину планирана изградња водовода у насељима: Чесма, Јагаре, Мишин хан, Рекавице, друге висинске зоне у Зеленом виру, затим изградња подсистема “Звијезда” према Горњој Пискавици и Радосавској у оквиру великог водоводног система “Црно врело” (аранжман са ЕБРД-ом), као и канализационе мреже у Тузланској улици и Лауш-Побрђе.

Од великих пројеката, у плану су и изградња моста у Српским топлицама, наставак обнове пјешачке зоне у Улици Бана Милосављевића, градња више кружних раскрсница, нове саобраћајнице, реконструкција вртића “Јежева кућица”, друга фаза обнове друштвеног дома у Крминима и почетак активности на обнови домова у Пискавици и Мишином хану, наставак обнове тврђаве Кастел, те дигитализација Скупштине града.

Од најзначајнијих пројеката и мјера планираних за реализацију у 2019. години у оквиру економског сектора су инфраструктурно уређење локација за инвестирање у пословним зонама Рамићи и Јелшинград, подршка раду пословног инкубатора Иновациони центар Бања Лука, израда Стратегије руралног развоја града за наредни петогодишњи период, подстицаји за развој пољопривреде, као и додјела субвенција за нова запошљавања за шта је јавни позив отворен до 15. јула.

У оквиру друштвеног сектора, наставља се санација и реконструкција 16 објеката основних школа у сарадњи са републичким институцијама, радови на градњи вишенамјенских објекта на Петрићевцу и Лаушу, као и суфинансирање набавке опреме за опремање кабинета за практичну наставу средњих стручних школа, за шта су удуплана средства у односу на прошлу годину.

“За одређене пројекте током 2019. године проводиће се организационе или почетне активности, те исте не захтјевају финансијска средства али имају статус пројекта у реализацији. Укупну вриједност пројеката чине средства за финансирање пројеката обезбјеђена из буџетских средстава и екстерних извора у 2019. години, као и износ резервисаних односно раније обезбијеђених средстава за наставак реализације пројеката започетих у претходном периоду при чему ће се активности реализовати током ове године”, закључио је Мијатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана