Труло дрвеће пријети пролазницима

Илијана Божић
Труло дрвеће пријети пролазницима

Бањалука - Стабло кестена срушило се јуче у једној од најпосјећенијих башта градских угоститељских објеката, и то у оној чувеној, хотела “Босна”. На срећу, није било већих посљедица јер нико од гостију и запослених није повријеђен, а неким чудом ни инвентар није претрпио већа оштећења.

Дрво се стропоштало на тло нешто прије девет часова и још једном послало упозорење да стара и дотрајала стабла представљају озбиљну пријетњу људима.

- Чуо се крш и лом. Иако није било ни дашка вјетра, оно је пукло при дну. Срушило се на фонтану која се налази на средини баште. Неки од гостију су се склонили, тако да није било посљедица по људе иако у јутарњим часовима ту многи пију кафу - казали су очевици.

Додали су да је призор изгледао застрашујуће.

- Да је, не дај боже, стабло пало око поднева када је башта пуна, могло је да дође до велике трагедије. Ово је добра опомена за градске власти и државне органе да прегледају дрвеће и да стара и трула стабла уклоне - додали су наши саговорници.

Недуго послије пада радници “Тамариса” су стабло исјекли и уклонили.

- Крошња кестена је била у лошем стању, коријен је оболио те је због тога дошло до рушења. На подручју града дешавају се сличне ситуације, а ми реагујемо чим примимо обавјештење. Када су у питању стара стабла на јавним површинама, град нам даје налоге за уклањање. Међутим, уколико је такво дрво на приватној површини, тада грађани проблем пријављују Градској управи која нас даље упућује - истакли су из компаније “Тамарис”.

Пад дрвета успаничио је грађане.

- Крајње је вријеме да неко реагује. Питам се колико старог и трулог дрвећа има по граду и да ли смо безбједни када шетамо градским улицама - рекла је становница центра која се представила само именом Милена.

Према прошлогодишњој студији о здравственом стању градских дрвореда, требало би да буде уклоњено 400 стабала која су на приватним површинама.

Тражили уклањање

Из Одјељења за комуналне послове су саопштили да о дрвећу у кругу хотела “Босна” брине власник објекта, али да уклањање мора одобрити комисија Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа.

- Од 2014. године до данас надлежни у хотелу “Босна” у два наврата су тражили одобрење за уклањање стабала. Међутим, први пут комисија завода није дозволила предложено уклањање, него је дала смјернице за заштиту и превентивно обрезивање. Други пут је дозвољено, те су два стабла посјечена и засађене нове саднице - рекли су из одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана