Штедљиве сијалице ће обасјавати бањалучке улице

Весна Поповић
Штедљиве сијалице ће обасјавати бањалучке улице

Бањалука - Модернизација јавне расвјете, у оквиру које ће бити постављене штедљиве ЛЕД сијалице, а старе отићи у заборав, почеће наредне године.

Из Одјељења за комуналне послове истичу да ће постављање енергетски ефикасније ЛЕД технологије за почетак бити ограничено на неколико улица. Наглашавају да је то само једна од активности које се предузимају како би у цијелом граду била замијењена јавна расвјета.

- Још нису одређене тачне локације на којима ће то бити урађено, али радови су планирани за љето идуће године и за те намјене требало би да буде утрошено око 40.000 КМ. ЛЕД расвјета која буде постављена у тим улицама служиће нам као основ који ће показати колике су уштеде на потрошњи електричне енергије - рекао је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Циљ је, како каже, да из градске касе буду смањена издвајања за јавну расвјету која годишње износе око 1,9 милиона марака.

- У току је и израда студије изводљивости за прелазак града на ЛЕД расвјету и то кроз донацију Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), која плаћа консултанте за израду тог документа - навео је Билчар.

Додао је да би студија требало да буде готова у марту догодине.

- Она ће показати колико новца је потребно да би била промијењена расвјета у цијелом граду, селима и градском подручју. У њој ће бити понуђено и више различитих модела како се то може урадити. На основу понуђених опција одлучићемо шта је најбоље за Бањалуку - навео је Билчар.

Додао је да је једна од опција да пројекат буде рађен у фазама.

- Друга би могла бити и кроз једну врсту јавно приватног партнерства, тако што бисмо ангажовали инвеститора који би суфинансирао замјену јавне расвјете - рекао је Билчар.

У граду је постављено 17.500 свјетиљки, а на селима има око 5.500 свјетиљки. Пензионер Остоја Рамић каже да ће, поред уштеде због ниске потрошње електричне енергије, ЛЕД расвјета допринијети и томе да град изгледа љепше.

- Добро је што ће улице бити боље освијетљене, али треба повести рачуна о томе да јавна расвјета буде искључена преко дана, као што се знало дешавати. Било би добро да уштеђени новац буде искоришћен у друге сврхе, као што је изградња нових водовода, канализације те путева, а не да оде у вјетар - казао је Рамић.

Градња расвјете

Осим модернизације, град је у 2018. години планирао и изградњу јавне расвјете и за то је намијењено 90.000 КМ.

Градња расвјете планирана је, између осталог, у улицама Новака Пивашевића, Цариградској, Косте Војиновића, Симе Милић Јоргић, Војводе Уроша Дреновића, Исидоре Секулић, Београдској, Саве Мркаља, Марије Бурсаћ, Краља Алфонса XIII. Јавна расвјета би требало да буде постављена и на појединим локацијама у Мотикама, Чесми и Пријечанима.

На сеоском подручју јавну расвјету ће добити мјештани у Стратинској, Сарачици, Борковићима, Бронзаном Мајдану, Пискавици, Голешима, Рекавицама и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана