Спојена саобраћајна жила куцавица

Александар Стојановић
Спојена саобраћајна жила куцавица

Бањалука - Посљедња дионица источног транзита од Крфске до улице Гаврила Принципа, поред стадиона ФК “Напријед”, отворена је јуче, чиме је завршен пројекат обилазнице око града, замишљен прије више од 35 година.

Трасу дужине 577 и ширине 13 метара отворили су градоначелник Игор Радојичић и в.д. директора ЈП “Путеви РС” Ненад Нешић.

- Ова идеја се јавила прије четири деценије и замишљено је да то буде у неку руку обилазница око града, али данас имамо модеран булевар, јер су насеља Старчевица и Обилићево значајно проширена. Ово ће потпуно промијенити физиономију града и у правцу од новог Зеленог моста преко источног транзита бити нова саобраћајна жила куцавица града - рекао је градоначелник. Додао је да се на тој траси налазе четири кружна тока, те да је у плану изградња нове кружне раскрснице код “Леснине”, чиме ће бити заокружен овај велики пројекат.

- Надамо се да ће изградње те кружне раскрснице ускоро почети и тиме ћемо овај правац спојити са кружним током код “Центрума”, што ће створити саобраћајни “прстен” око града - истакао је Радојичић.

В.д. директора “Путева РС” Ненад Нешић похвалио је досадашњу сарадњу са Градском управом и изразио задовољство што је завршен пројекат на који су Бањалучани чекали скоро 40 година.

- Вриједност пројекта је 1,5 милиона КМ, од чега је град издвојио око 700.000, а “Путеви” остатак новца. Драго нам је да у највећем граду Српске покрећемо и завршавамо велике пројекте, а надам се да ускоро започињемо и градњу кружне раскрснице код “Леснине” - казао је Нешић.

Нова саобраћајница је потпуно промијенила изглед Обилићева, а задовољство нису крили ни мјештани.

- Послије дуго година смо дочекали нови пут. Заиста изгледа прелијепо и много ће нам значити, јер ће утицати на развој овог дијела града - рекла је мјештанка која живи у близини саобраћајнице.

Изградња стаза

Изградња бициклистичке и пјешачке стазе дуж источног транзита, од “Наприједовог” стадиона до Ребровачке цркве је у пуном јеку и ускоро се може очекивати завршетак радова. Најавио је то начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић на посљедњој сједници Скупштине града и додао да ће радови бити завршени и прије предвиђеног рока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана