Савремени кабинети за бољу практичну наставу

Александар Стојановић
Савремени кабинети за бољу практичну наставу

Бањалука - Ученици шест средњих стручних школа ускоро ће добити боље услове за обављање праксе, јер ће за опремање кабинета практичне наставе из градског буџета бити издвојено 100.000 марака.

Из школа задовољно поручују да ће рад у савременим кабинетима много значити ђацима, истичући да је практична настава једна од најбитнијих карика. Додају да ће унапређењем праксе ученици стећи вјештине захваљујући којима ће по завршетку школе лакше доћи до радног мјеста. Осим тога, очекују да ће ђаци бити више заинтересовани за учење јер ће на новој опреми моћи да виде све оно што су савладали кроз теорију.

Подстицаје од 18.000 КМ добиле су Технолошка, Техничка и Угоститељско-трговинско-туристичка школа, док је 17.500 КМ припало Пољопривредној, 15.500 КМ Школи ученика у привреди и 13.000 КМ Електротехничкој школи “Никола Тесла”.

Из Електротехничке школе кажу да су тражили средства за опремање кабинета за наставу из електронике.

- Овај новац ће нам много значити за куповину опреме и уређаја који ће послужити за одржавање вјежби из појединих предмета, како је то предвиђено наставним планом и програмом. То подразумијева електронске и практичне уређаје захваљујући којима ће ученици имати боље услове за стицање практичног искуства - рекла је директорица школе Мирјана Златковић.

У Техничкој школи планирају да одобрени новац уложе у набавку нове машине за ученике машинског смјера.

- За машину, коју настојимо да набавимо, потребно је 30.000 КМ. Осим ових 18.000, колико смо добили од града, планирамо да кроз сарадњу са привредницима набавимо и остатак потребног новца. Ова машина ће увелико побољшати рад и значиће ученицима у стручном усавршавању - рекао је помоћник директора Техничке школе Зоран Јефтенић.

Из Одјељења за привреду је саопштено да је први пут ове године издвојено 100.000 КМ за средње стручне школе у оквиру пројекта суфинансирања набавке опреме за кабинете практичне наставе.

- Са сваким корисником подстицаја биће закључен уговор, којим се уређују међусобна права, обавезе и начин исплате одобрених средстава, у складу с Правилником о условима и начину коришћења подстицаја у функцији запошљавања за 2018. годину - додаје се у саопштењу.

Поред помоћи средњим школама, из градске касе биће издвојено још око 900.000 КМ за помоћ привредницима и незапосленима. Осам привредника добиће укупно око 100.000 КМ за преквалификацију радника с циљем обезбјеђења дефицитарних занимања и осигурања адекватне радне снаге неопходне за раст конкурентности.

Када је ријеч о самозапошљавању, субвенције ће добити свих 47 кандидата који су испунили услове јавног позива, у укупном износу од 238.000 КМ.

Подршка привредницима

Из Одјељења за привреду су саопштили да је за све линије подршке привредницима било више пријављених него што је додијељено новца, а посебно за прву линију.

- На јавни позив стигло је 216 захтјева. За суфинансирање дијела трошкова набавке основних средстава с циљем технолошког развоја у износу од 576.900 КМ подстицај су добила 42 привредника - истиче се у саопштењу.

Износ подстицаја (у маркама)  Школа

18.000 Технолошка, Техничка и Угоститељска

17.500 Пољопривредна

15.500 Школа ученика у привреди 

13.000 Електротехничка школа “Никола Тесла”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана