Разгледнице Слободана Рашића чувају дух града од заборава

Александар Стојановић
Разгледнице Слободана Рашића чувају дух града од заборава

Бањалука - Сунчев залазак заустављен над познатом идиличном панорамом Бањалуке, уз обавезно “јави се”, шарена фонтана у парку са хоризонтом од зеленог лишћа кестена, “Инцелов” небодер и велика жута сува подлога са грбом на којем Врбас царује подно Кастела само су дио изложбе разгледница која је постављена у атријуму Градске управе.

Фотограф Слободан Рашић Бобар представио се изложбом  “Поздрав из Бањалуке”, а које стари изглед и дух града чувају од заборава. Према његовим ријечима, разгледнице представљају својеврстан хронолошки приказ развоја града кроз историју.

Слике Борика, Булевара, Ферхат-пашине џамије и многих других знаменитости града из давних времена накратко су све присутне вратили у, како је на отварању истакнуто, нека срећнија и љепша времена.

- Из ових разгледница можемо упознати тадашњи изглед града, каква је била мода, како су тада изгледале културне манифестације... Ове разгледнице су, заиста, најбољи свједок историје и времена тадашње Бањалуке - рекао је аутор изложбе Слободан Рашић.

Најстарија изложена разгледница сеже у 1929. годину, а на њој је приказан Градски мост, преко којег прелазе људи обучени у традиционалну ношњу, уз ријечи “Бањалука, Градска ћуприја са Врбасом”.

- Појавом технологије, разгледница полако губи своје мјесто у продаји. Нестале су те лијепе жеље исписане на полеђини које су одлазиле или долазиле у Бањалуку. Најзанимљивија ми је црно-бијела разгледница коју сам пронашао са приказом вакуфске палате, односно Џинића-палате, која је одаслана из Беле Цркве 30. децембра 1954. године са поруком “Срећна Нова година” неком и послао за Београд - рекао је Рашић и додао да му је задовољство што је имао прилику да постави ову изложбу јер је већ једном организовао овакав вид приказа града.

Сви грађани који желе да виде ово својеврсно свједочанство развоја Бањалуке имаће прилику да то учине до 28. августа, до када ће поставка бити у атријуму Градске управе.

Атријум

Манифестација “Култура у пролазу” одржава се у љетним мјесецима од прошле године и њен циљ је да оплемени простор атријума Градске управе, те да грађани при посјети згради могу да уживају у културним дешавањима.

- Овом манифестацијом дајемо прилику умјетницима да представе своје стваралаштво те грађанима да уживају у дивној атмосфери - рекао је начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана