Произвођачима хране подршка од 900.000 КМ

Александар Стојановић
Произвођачима хране подршка од 900.000 КМ

Бањалука - За помоћ локалним пољопривредним произвођачима из градске касе ове године биће издвојено 900.000 КМ, рекли су из Центра за развој пољопривреде и села.

Према плану расподјеле подстицаја трећина од ових средстава, 330.000 КМ биће подијељена фармерима за изградњу штала и набавку опреме за сточарску, пчеларску и производњу рибе, док ће за набавку пољопривредне механизације бити издвојено 280.000 КМ.

- Поред тога, за изградњу нових и проширење постојећих производних објеката у биљној производњи, те за опремање објеката и набавку опреме за биљну производњу предвиђене су субвенције од 240.000 КМ - истичу у Центру за развој пољопривреде и села и додају да ће ове године бити суфинансирани и произвођачи који се одлуче на узгој краставаца корнишона, љековитог, ароматичног и зачинског биља.

У Центру кажу да су веома задовољни прошлогодишњом реализацијом подстицајних средстава која је дала веома добре резултате.

- Она је повећала мотивисаност потенцијалних корисника подстицаја, па је у 2018. години, у поређењу са претходним годинама, број захтјева за остваривање права на субвенције достигао максимум и односу на 2017. годину, повећан за 40 одсто - кажу у Центру за развој пољопривреде и села.

Код воћара, прошле године, највећи интерес је исказан за садњу љешника, па је тако, захваљујући програму субвенција, прошле године засађено више од 6.000 нових садница. - Подстицаји су дали одличне ефекте и у пластеничкој производњи. Прошле године смо имали за 2.500 квадратних метара више површина под пластеницима, а приход остварен од производње на газдинству већи је за око 20 одсто у односу на ранији период - истичу у овом центру.

Земљиште

Поред помоћи пољопривредницима, ове године из буџета биће издвојено 200.000 КМ за субвенције за побољшање квалитета пољопривредног земљишта и 628.500 КМ за активности Развојно-едукативног центра “Мањача”.

- Циљ ових подстицаја је да се приоритетно подрже већа газдинства са цјеловитијим пројектима чији ће резултат бити значајнији ефекти - рекли су из Центра за развој пољопривреде и села

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана