Почиње доградња Основне школе “Бранко Радичевић” на Старчевици

Весна Поповић
Почиње доградња Основне школе “Бранко Радичевић” на Старчевици

Бањалука - Доградња Основне школе “Бранко Радичевић” би требало да крене за седам дана, а нове учионице ће дочекати ђаке почетком другог полугодишта када ће настава у три смјене постати прошлост.

Доградњом девет учионица ће бити ријешен дугогодишњи проблем школе на Старчевици коју похађа око 1.800 ђака и у којој се због недостатка простора, а све већег броја ученика, настава организује у три смјене.

Почетак реализације овог пројекта најављен је јуче након што су министар просвјете и културе РС Дане Малешевић и директор предузећа “Грађење” са Пала Зоран Попић потписали уговор о доградњи школе. Малешевић је рекао да вриједност радова износи 1,3 милиона марака.

- Задовољство ми је што је коначно дошло до потписивања уговора за доградњу школе “Бранко Радичевић” гдје су заиста отежани услови за одвијање наставе - истакао је Малешевић.

Додао је да се због недостатка простора настава одвија у више смјена, те да ученици немају простор за одржавање школских секција и за продужени боравак.

- Са доградњом девет учионица ти проблеми ће бити ријешени.  Уговором је прецизирано да радови буду готови за 120 дана. Надам се да ће се извођач потрудити да у том периоду градња буде окончана како би ученици у друго полугодиште могли да крену у сасвим другачијим условима, односно да имају простор који ће омогућити да раде као и у другим школама - нагласио је Малешевић.

Рекао је да ће градња почети за седам дана јер је  у међувремену потребно испоштовати процедуре, као што је пријава градилишта.

Попић је истакао да ће учинити све што је потребно да овај посао реализују у предвиђеном року.

Директор школе “Бранко Радичевић” Дарија Мичић је рекла да ће се доградњом ове школе настава моћи одвијати у двије смјене умјесто како је тренутно, у три.

-  Надам се да ће дефинисани рок бити испоштован што је веома важно, а још важније је да се предузму све мјере да дјеца буду безбједна за вријеме трајања грађевинских радова  - нагласила је Мићићева. 

Извођач радова за доградњу школе на Старчевици је изабран из другог покушаја. Први тендер је ресорно министарство поништило јер је била пристигла само једна понуда чија је цијена била знатно већа од обезбијеђеног новца.

Родитељи ученика који похађају ову школу већ дуго су огорчени што њихова дјеца због недостатка учионица морају ићи у међусмјене.

Мост Пријечани

Дане Малешевић је рекао да се нико није обраћао ресорном министарству када је у питању  превоз ученика који похађају школу “Десанка Максимовић”.

Наиме, мост у Пријечанима који користе ови ученици за долазак према школи је затворен, а родитељи се жале да дјеца морају по неколико крилометара пјешачити како би дошла до школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана