Пјешаци на Старчевици прелазе испод пасареле и ризикују животе

Александар Стојановић
Пјешаци на Старчевици прелазе испод пасареле и ризикују животе

Бањалука - Пјешаци на Старчевици свјесно заобилазе пасарелу, чиме ризикују животе на веома прометном Булевару Десанке Максимовић, а сметњу им не представља ни то што се у кругу од 50 метара налазе сједишта Министарства унутрашњих послова Републике Српске и саобраћајне полиције.

Мјештани, и невелики број ученика ОШ “Бранко Радичевић”, не бирају начине како да заобиђу изграђени прелаз. Велики број њих источни транзит претрчава испод пасареле крај оштећене заштитне ограде. Директорица ОШ “Бранко Радичевић” Дарија Мићић истакла је да ова установа у сарадњи са полицијом настоји да превентивним предавањима повећа свијест ученика о значају коришћења пасареле.

- Наставници на часовима разредне наставе упозоре ученике и њихове родитеље да су, поред тога што је то значајно за њихову безбједност, они дужни да поштују правила и користе пасарелу - рекла је Мићићева.

Из Центра јавне безбједности Бањалука поручују да се акције контроле пјешака током године изводе периодично, те да је у току 2018. године због прекршаја кажњено укупно 107 пјешака.

- Полиција интензивно сарађује са школом, а сарадња се огледа кроз редовне обиласке и контакте са руководством школе, те реализовањем едукација из разних области - рекла је портпарол ЦЈБ Марија Маркановић.

Шеф Одсјека за саобраћај Одјељења за саобраћај и путеве Славко Давидовић каже да је неопходно повећати свијест о поштовању саобраћајних прописа.

- Потребан је већи број акција контроле пјешака и часова едукације ученика. Апелујемо на грађане, али ако сами не поштују знакове, ми не можемо много да учинимо - нагласио је Давидовић.

Многи становници не бјеже од чињенице да крше саобраћајне прописе јер прелазе четири коловозне траке тамо гдје је то изузетно опасно.

- Искрено, мени је због проблема са срцем пренапорно да се попнем на пасарелу. Висока је као трећи спрат зграде. Не оправдава ме то што прелазим транзит недалеко од ње, али ја не могу. Зато препоручујем дјеци, од којих већина прелази безбједно преко пасареле, да не ризикују своје животе претрчавањем преко ове широке улице - није крила самокритику једна од мјештанки која се представила само именом Стана.

Одржавање

Пасарела се често налази на удару вандала који уништавају стакла, ограду и шарају зидове. Послије олујног невремена крајем 2017. замијењени су стакла и ограда, а прошле године су окречени зидови.

- За одржавање и санацију мостова и пропуста издвојено је 140.000 КМ. Од тога, за редовно одржавање мостова 90.000 КМ, а за инвестиционо одржавање мостова издвојено је 50.000 КМ - рекли су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана