Одузето седморо злостављане дјеце

Илијана Божић
Одузето седморо злостављане дјеце

Бањалука - Седморо дјеце одузето је од родитеља у протекле двије године потврђено је у Центру за социјални рад. Према подацима ове установе тешко занемаривање и злостављање најчешћи разлози за изузимање дјеце из њихових биолошких породица.

- Када се родитељи не брину о дјеци на адекватан начин, те кад су она у животној опасности неопходно је одвајање. Нажалост, већина њих се води познатом реченицом “Ја сам га родила па могу и да га убијем”- истакли су у Центру за социјални рад.

Нагласили су да најчешће добијају анонимне пријаве, јер грађани насиље и занемаривање дјеце могу пријавити телефоном, те писмено без потписа.

- Врло често добијамо пријаве из полиције, Клиничког центра и Клинике за дјечије болести, када љекари примијете тешкоће у односу родитеља и дјеце. Наш Дежурни интервентни тим је активан 24 сата, па пријаве долазе и тим путем - казали су из овог центра и додали да су дужни да изађу на терен и провјере све наводе без обзира да ли је пријава анонимна или не.

Истичу да нема правила када су у питању профили људи који малтретирају властиту дјецу.

- Није правило да се малишани одузимају од родитеља који су алкохоличари или ментално и душевно обољели. Сплетом животних околности мајке и очеви не поступају како треба према најмлађима. Често су то људи који су некад у дјетињству трпјели насиље па се тако понашају према својој дјеци - истакли су из Центра за социјални рад.

Према њиховим ријечима у хранитељским породицама на подручју града тренутно борави 62 дјеце.  

- Од тог 23 дјеце је збринуто у 16 професионалних хранитељских породица, а 39 дјеце  у 32 сродничке породице - саопштили су из Центра за социјални рад.

Додали су да се приликом одабира и процјене породице у коју се збрињава  ју дјеца, прво бира из реда сродника.

- Водимо се тиме да су они малишанима природно окружење, те да ће траума одвајања од родитеља бити мања уколико дијете борави у познатом окружењу - рекли су из Центра за социјални рад.

Нагласили су да је за њих најважније да буду задовољене потребе дјетета у смислу правилног психофизичког развоја.

“Плави телефон”

Из Удружења “Нова генерација” су казали да је “Плави телефон” анонимна, савјетодавна линија за дјецу и младе који су злостављани на било који начин.

- До овог тренутка примио је 13.013 позива, а тај број се из године у годину драстично повећава. Позиви су све чешћи, а томе је допринијело повећање свијести о потреби за пријављивање насиља. У наведени број спадају и они који  пријављују проблеме у вршњачким односима,  у школи, те у адолесценцији - истакли су из Удружења “Нова генерација”.

Број “Плавог телефона” је 080 05 03 05, позив је бесплатан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана