Одржана бициклијада: Двоточкаши окупирали градске улице

Александар Стојановић
Одржана бициклијада: Двоточкаши окупирали градске улице

Бањалука - Више од стотину грађана, од малишана до оних нешто старијих, па и читаве породице окупирале су јуче градске улице на својим омиљеним двоточкашима, чиме је затворена “Европска седмица мобилности” и обиљежен свјетски “Дан без аутомобила”.

Грађани су се окупили на паркингу код Музеја савремене улице одакле су кренули са својим бициклима градским улицама кроз више градских насеља.

Шеф одсјека за путеве при Одјељењу за саобраћај и путеве Славко Давидовић рекао је да је бициклијада круна свих дешавања у току протекле седмице.

- Послије вожње биће организована томбола за све учеснике, а за најсрећније обезбјеђене су вриједне награде.  Овом манифестацијом смо жељели да укажемо на значај кориштења бицикла и промовишемо здрав начин живота и у томе смо, сигуран сам успјели – рекао је Давидовић

Предсједни к удружења “Бањалучка критична маса” Тихомир Дакић истакао је да се нада да ће надлежне институције утицати на то да се смањи број моторних возила на улицама.

- Посљедњих година дешавају се позитивне промјене, што већина бициклсита поздравља. Поред увођења бајк-шеринг система, гради се све више бициклистичких стаза – рекао је Дакић.

Обиљежавањем ове седмице, Бањалука се придружила великој европској породици која је узела учешће у овој манифестацији, а према подацима “Европска седмица мобилности” обиљежена је у више од 2.800 градова

“БЛ бајк-шеринг”

Систем за изнајмљивање бицикала “БЛ бајк-шеринг” ове године достигао је цифру од 1.200 регистрованих чланова и у наредном периоду планирано је да свако веће насеље добије свој терминал.

Према подацима највећи број изнајмљивања је од седам до осам часова ујутро, те од 16 до 17 часова послијеподне што говори да грађани све чешће замјењују аутомобил бициклима како би ишли и враћали се са посла, рекли су из ресорног Одјељења.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана