Одобрена средства за санирање загађења пираленом у “Инцелу”

Срна
Одобрена средства за санирање загађења пираленом у “Инцелу”

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић дао је данас сагласност за преусмјеравање средстава потребних за хитно санирање загађења хемикалијом пирален у Пословној зони “Инцел” у Бањалуци.

Ријеч је о средствима из пројекта “Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском и сектору управљања отпадом”, који реализује УНДП БиХ, а финансира Влада Шведске посредством Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА), а који се састоји из више компоненти, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа,

Шаровић, као политичка контакт тачка за сарадњу са Глобалним еколошким фондом, дао је сагласност да средства из пројекта у износу од 600.000 долара буду преусмјерена за хитно санирање хемикалије пирален у “Инцелу” и превенцију штетних посљедица његовог утицаја, као и на сличан пројекат који буде достављен као приоритетан од федералног Министарства екологије и туризма.

Давању ове сагласности претходиле су консултације Шаровића са представницима УНДП-а и СИДА, као и надлежним ентитетским институцијама.

У Пословној зони “Инцел” 9. марта избио је пожар када је плануло отровно уље пирален које је, тврде стручњаци, неразградиво и штетно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана