Нови бицикли за изнајмљивање на прољеће

Александар Стојановић
Нови бицикли за изнајмљивање на прољеће

Бањалука - Град ће на прољеће добити још један терминал за изнајмљивање бицикла јер за то постоји велика заинтересованост грађана и туриста, саопштено је из Градске управе.

Према плановима Одјељења за саобраћај и путеве, локација нове “Бајк шеринг” станице би требало да буде у Обилићеву или Росуљама.

-  Када је у питању Обилићево, разматрамо локацију на укрштању улице Цара Лазара са новоизграђеним дијелом источног транзита, у непосредној близини новог вртића, а у Росуљама на укрштању улица Триве Амелице и Краља Петра Другог. За обје локације већ су израђени урбанистичко-технички услови - навели су у Одељењу за саобраћај и путеве.

На четири локације, прошле године уведена је могућност изнајмљивања бицикала путем система “БЛ бајк” и за тај алтернативни начин превоза је владао велики интерес.

Изградњу новог терминала подржавају и грађани. Становник МЗ Центар Горан Пивашевић  истиче да је рјешење за саобраћајне гужве ширење ове мреже и побољшање бициклистичког превоза.

- Град мора имати алтернативан начин превоза, а бицикл је један од њих. “Бајк шеринг” је одличан и практичан начин да до одређене тачке умјесто аутомобилом одете бициклом, а да би добио своју праву снагу мора да се изгради мрежа терминала како би много више насеља било међусобно повезано  - истиче Пивашевић.

Додао је да Бањалука има проблем са великим бројем аутомобила на малом простору, те да је најбољи начин систематски рјешавати овај проблем стварањем бољих услова за бициклистички саобраћај, те увођењем већег броја бициклистичких трака.

Саобраћајне гужве изазване радовима на инфраструктурним пројектима су један од највећих проблема за све они који су често у свом четвороточкашу. Мирјана Николић са Старчевице истакла је да су је гужве у саобраћају приморале да пронађе алтернативно средство превоза.

- Бицикл је идеално рјешење. Раније нисам много возила двоточкаш али како су гужве у граду појачане била сам приморана на тако нешто. Претплатила сам се на годишњу карту за “Бајк шеринг” и мислим да је потребно у свим насељима увести тај систем, јер се заиста показао као сврсисходно рјешење - рекла је Николићева.

Бањалука се прошлог прољећа придружила великој породици свјетских градова који пружају могућност коришћења јавног изнајмљивања бицикала. “Бајк шеринг” систем, прије зимске паузе, имао је више од 1.000 корисника, а регистровано је око 11.000 изнајмљивања за првих осам мјесеци коришћења.

Четири локације

Изнајмљивање бицикла пола сата у току дана је бесплатно, а након тога сваки сљедећи започети час плаћа се 1,5 КМ. Мјесечна претплата је пет, а годишња 20 КМ.

Локације на којима се могу изнајмити бицикли су: центар града - улица Краља Петра Првог Карађорђевића, Водени парк “Аквана”, Парк “Младен Стојановић” и улица Мајке Југовића - код Студентског центра “Никола Тесла”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана