Новац кочи нову гимназију

Неда Дреч, Фото: Г. Шурлан
Новац кочи нову гимназију

Бањалука - Друга бањалучка гимназија, о чијем се отварању говори већ неколико година неће почети са радом ни идуће школске године, а као главни разлог за то у Министарству просвјете и културе РС наводе недостатак новца.

- Због мјера штедње није било могуће обезбиједити новац у буyету за рјешавање смјештаја Грађевинске школе, која се тренутно налази у бившој згради ИРБ-а, а која је намијењена за другу бањалучку гимназију - рекла је портпарол Министарства просвјете и културе РС Бранка Рогач и додала да ће се идеја отварања друге бањалучке гимназије и даље разматрати.

Оснивање друге гимназије увелико би допринијело растерећењу тренутно једине гимназије у граду, која образује приближно 1.300 ученика.

- Наша гимназија је преоптерећена и постоји потреба за оснивањем друге гимназије, нарочито ако се узме у обзир Стратегија образовања РС, која предвиђа да међу средњошколцима буде заступљено више од 40 одсто гимназијалаца - казао је директор “Гимназије” Зоран Пејашиновић.

Он је додао да би се отварањем друге гимназије створили услови и за оснивање спортског смјера у постојећој.

- Та жеља постоји већ одавно, јер имамо толико квалитетне омладине која жели ићи у гимназију. Они нажалост нису у могућности ускладити спортске обавезе са овим начином рада, тако да су ти ученици велике жртве љубави према спорту и гимназији - казао је Пејашиновић.

Према његовим ријечима, у циљу квалитетније наставе требало би смањити и број ученика у одјељењима на максимално 24.

- Нажалост у будућности нећемо имати проблем са простором, јер су демографске прилике такве да се сваке године у основне школе уписује све мањи број ученика, а тако се смањује и њихов број у средњим школама - казао је Пејашиновић.

Грађевинска школа

По завршетку прошле школске године, инспектори су утврдили да објекат у коме је тада била смјештена Грађевинска школа не испуњава ни основне услове за одвијање наставе, па је ова школа привремено премјештена у бившу зграду ИРБ-а.

Дио ове зграде за другу бањалучку гимназију Влада РС купила је у септембру прошле године за 1,4 милиона КМ. У адаптацију простора, у коме је тренутно смјештена Грађевинска школа, уложно је 40.000 КМ

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана