Неодговорност прави дивље депоније на улицама

Александар Стојановић
Неодговорност прави дивље депоније на улицама

Бањалука - Омање дивље депоније све чешће ничу на градским улицама, јер и поред бројних апела надлежних, несавјесни грађани одлажу крупни отпад на мјеста која за то нису предвиђена. 

Поред овог проблема, грађани указују да у градским насељима недостаје канти за отпатке, па није ријеткост наћи побацане кесе или папириће дуж шеталишта.

Мјештанка Старчевице Дара Јанковић каже да на потезу од Ребровачке цркве у том насељу, па све до кампуса не постоји ниједна канта за отпатке, чак ни на аутобуским стајалиштима.

- Баш сам прије неколико дана ишла тим шеталиштем и хтјела сам да бацим кесу и примијетила сам да нема ниједне канте. Због тога несавјесни појединци често кесе или папире бацају у Врбас или поред пута. А исти проблем постоји на потезу од тржног центра “Делта” до зграде Владе - рекла је Јанковићева.

Са њом се слаже и становник Нове вароши Горан Бојић који каже да је све више смећа на улицама и око контејнера.

- Живим код популарног старог храста и ујутро се некад шокирам какве ме сцене затекну. Око контејнера је хрпа смећа, а око зграда се баца чак и храна, што је страшно - истакао је Бојић.

Проблем су препознали и у Градској управи и надлежном Одјељењу за комуналне послове гдје су одлучили стати украј несавјесним појединцима постављањем камера на критичним локацијама, али и набавком нових контејнера и канти за смеће.

- Према првом плану за набавку парковских клупа и корпи планирано је нешто више од 34.000 КМ, док ће за контејнере и канте за одлагање кућног отпада бити издвојено око 51.000 КМ. Међутим, ребалансом буџета обезбијеђено је додатних 140.000 КМ за ове потребе, те 34.000 КМ за набавку и постављање подземних рециклажних контејнера - истакли су из овог одјељења и додали да ће у наредном периоду на критичним локацијама, гдје су регистроване појаве дивљих депонија, бити постављене четири камере.
 

Акције

Акције одвожења крупног отпада се обављају редовно по насељима и утврђеном дневном распореду. Поред тога град сваке године организује прољећну и јесењу акцију уређења града гдје грађани имају могућност да изнесу крупни отпад по унапријед истакнутом распореду.

- У току овогодишње прољећне акције одвезено је и депоновано више од 600 тона отпада - рекли су из Одјељења за комуналне послове.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана