На рушење чека 100 објеката у Бањалуци

nezavisne.com
На рушење чека 100 објеката у Бањалуци

Бањалука - Прошле године донесена су рјешења о рушењу 126 објеката на подручју града који нису имали грађевинску дозволу, од чега је срушено 27, потврдили су у Урбанистичко-грађевинској инспекцији.

Према њиховим ријечима, рјешења о рушењу осталих 99 објеката нису извршена зато што су инвеститори поднијели захтјеве за легализацију, а након правоснажног окончања поступка и у зависности од исхода, наставиће се с поступком извршења рјешења.

“Велики број објеката за које је донесено рјешење о рушењу саграђен је у периоду од 1980. до 2013. године”, рекли су у овој инспекцији.

Додали су да су сви објекти који су грађени прошле године имали грађевинску дозволу.

“Инспекција је прошле године извршила 3.578 инспекцијских надзора, а инвеститори најчешће бесправно покушавају градити помоћне објекте и ограде, те индивидуалне стамбене објекте и стамбене доградње индивидуалних објеката. Према процјенама, смањује се број бесправно започетих објеката”, рекли су у Урбанистичко-грађевинској инспекцији.

Казненим одредбама Закона о уређењу простора и грађењу предвиђене су казне за учеснике у грађењу који радове изводе без претходно прибављене грађевинске дозволе и то од 5.000 КМ до 30.000 КМ за правно лице и од 500 КМ до 5.000 КМ за физичко лице.

“Већина захтјева за легализацију односи се на индивидуалне стамбене објекте, па затим индивидуалне стамбено-пословне објекте и помоћне објекте”, казао је Вук Вишекруна, шеф Одсјека за легализацију.

Додао је да су објекти без дозволе грађени већином у рубним дијеловима града, највише их се налази у насељима Мотике, Куљани и Пријечани, а углавном су то куће, пословни простори, гараже и ограде.

Међу објектима који су срушени прошле године због непосједовања грађевинске дозволе је и угоститељски објекат “122 Club” у насељу Нова варош, који је бесправно изграђен на градској земљи још осамдесетих година прошлог вијека.

На том мјесту је наводно планирана изградња стамбене зграде, а на градској земљи је остао толико година захваљујући дугим судским споровима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана