На луди камен у Бањалуци стало 56 странаца

nezavisne.com
На луди камен у Бањалуци стало 56 странаца

Бањалука - Кажу да љубав не бира године, расу, нацију нити државу, а доказ за то је све већи број бракова који се закључују у Бањалуци, а у којима је један од супружника страни држављанин.

Тако је ове године у матичном уреду у граду на Врбасу закључено 56 бракова у којима је један од супружника био страни држављанин.

"Ове године евидентирани су случајеви закључења бракова с држављанима из Црне Горе, Сјеверне Македоније и Италије. Такође, у граду је закључено неколико бракова у којима је један од супружника био из Белгије, Русије и Румуније", рекла је Диана Џаја-Јокић, шеф Одсјека за грађанска стања, управне послове и правну помоћ грађанима. Истиче да су и грађани Холандије, Бугарске, САД, Мексика и Кувајта ове године упловили у брачне воде у граду на Врбасу.

"Увидом у матичне књиге вјенчаних из 2018. године закључена су 102 брака у којима је један од супружника странац", рекла је Џаја-Јокићева и додаје да су страни грађани који су одлучили да на луди камен стану баш у Бањалуци најчешће држављани Србије, Хрватске и Словеније.

"Такође, евидентирали смо и бракове у којима је један супружник био грађанин Аустрије, Њемачке и Грчке", казала је Џаја-Јокићева.

Недавно се десио случај који је привукао пажњу јавности, али и побрао бројне симпатије не само у граду, него и шире.

У питању је брак између Бањалучанина и дјевојке из Доминиканске Републике, који су бурме одлучили размијенити управо у младожењином родном граду.

Социолог Иван Шијаковић каже да код нас бракови између различитих нација или раса још привлаче пажњу и сматрају се необичним и несвакидашњим.

"Код нас се ово и даље посматра као нешто чудно, док је то у земљама западне Европе или у САД нешто уобичајено. У питању су млади људи који желе да буду другачији. То су вјероватно људи који бораве или живе у иностранству посебно ван Европе", рекао је Шијаковић.

Сматра да ће се овакви бракови све чешће склапати јер млади људи не желе да им нација, вјера или раса диктирају брачног партнера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана